Dagboek uit de VS: Rock and Roll

© Peter T'Kint
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het stadion waar de Rode Duivels vannacht om 2 uur Belgische tijd spelen, is dat van de Cleveland Browns. American Football. Een waardeloze club, lachen ze hier.

Voorlaatste dag van de Rode Duivels in de VS. De radio staat afgestemd op de lokale NCX Classic. Steppenwolf. Dit is de stad van de rock and roll, althans, een museum, aan de boorden van het meer, Lake Erie. Maar ook: de stad van het staal. De stad ook van de immigranten, veel Europeanen. Mensen die niet te bang waren om te werken, Duitsers, Hongaren, Polen. Inwijkelingen die niet direct de taal spraken, maar welkom waren, omdat ze kracht hadden. Land of the free, land of Hope and Glory.

Het stadion waar de Rode Duivels vannacht om 2 uur Belgische tijd spelen, is dat van de Cleveland Browns. American Football. Een waardeloze club, lachen ze hier. Verliest altijd. Maar wel, nog steeds, een vol huis. Dat verwacht men voor US Soccer niet. Zo’n 22.000 tickets zouden zijn verkocht. De Amerikaanse ploeg doet niet zo vaak deze stad aan, maar de stop is wel bewust gekozen. De immigranten houden van voetbal.

De ploeg zelf pakt het ‘cool’ aan. Vanochtend maakten we even een korte stadswandeling en de halve ploeg liep in de Tower Building rustig te .. shoppen. Vandaag match? Yeah, great.Veel drukte maakt de lokale Cleveland Plain Dealer overigens niet over deze interland. Het lot van de Browns en het basket is veel belangrijker. Net als.. dag 9 van de shoot van Captain America: The Winter Soldier. Iets met veel schieten, en uitgebrande wagens. De krant heeft er een journalist opzitten die live blogt over de achtervolgingen en crashes. Een groot deel van de stad is voor het verkeer gesloten…

Cleveland is ook de stad van de Cavaliers, een ploeg uit de NBA. De ex-ploeg van LeBron James, gisteren met de Miami Heat te zien op tv. Verloren van de Indiana Pacers, en dat werd hier luid toegejuichd. De verrader.. Uitgesloten met zes fouten, ook dat nog eens.

Gisteren maakte Steven Martens, delegatieleider in afwezigheid van bondsvoorzitter François De Keersmaeker (die zit op het FIFA-congres in Mauritius), de balans op van de trip van de Rode Duivels. Die is positief. Zeker financieel (een bonus van een goeie 60.000 euro), vannacht misschien ook sportief, het resultaat van straks is belangrijk, maar ook weer niet te. De Rode Duivels worden een steeds sterker merk.

Als het van de bond afhangt, zijn dit trips die navolging kunnen krijgen. Nu is de VS, straks misschien ook in Azië, als binnen een paar jaar namen als Hazard, Kompany, Fellaini en andere Vertonghens nog harder klinken. Niet elk land heeft een tiental spelers uit de Premier League in zijn selectie. De Rode Duivels zijn meer en meer een merk. Belgian football, naast belgian beer en belgian chocolats. Fasten your seatbelts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier