‘Dat Club Brugge niets wil bijhalen in de winterstop wijst op het geloof in deze groep’

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

‘Dát is de vooruitgang die Club Brugge maakte: het speelt nu als een blok en volgens de oude waarden van de club.’ Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.

Sport/Voetbalmagazine: Club Brugge neemt de leiding in de Jupiler Pro League. Net voor de topper van volgende zondag op het veld van rechtstreekse titelconcurrent Anderlecht. Heeft Preud’homme zijn ploeg eindelijk op de rails?

Jacques Sys: “Daar lijkt het op. Maar niet vergeten: hij heeft er veertien maanden voor nodig gehad. Aanvankelijk werd Preud’homme geconfronteerd met de politiek van de clubleiding en kreeg hij een smeltkroes van culturen voorgeschoteld, waarbij het voor hem lastig bleek om de vechtlust, die hem zo eigen is, in de ploeg te pompen. Afspraken werden op het veld niet nagekomen.

“Dát is de grote vooruitgang die Club Brugge maakte: het speelt nu als een blok en volgens de oude waarden van de club, met veel engagement en mentaliteit. Er heerst nu sportieve stabiliteit, en ook al roteert Preud’homme, toch zie je een duidelijke lijn in het spel. Daarnaast zorgen de Zuid-Amerikanen voor het tikkeltje extra. Dat Club al aangaf in januari niets bij te halen, wijst op het geloof in de groep die ze nu hebben.”

S/VM: Anderlecht herviel tegen Charleroi (3-1 verlies) in een oud zeer: gemakzucht. Valt dat Besnik Hasi aan te wrijven?

Jacques Sys: “Het is merkwaardig hoe datzelfde probleem steeds weer opduikt, ongeacht de trainer die voor de groep staat. Het lijkt ingebakken in de cultuur van Anderlecht, waar een bepaalde aristocratie van de club uitgaat. Daardoor durven ze tegen zogeheten mindere tegenstanders te hervallen in nonchalance en onderschatting. Toen Hasi overnam als T1 was dat nochtans net waar hij aan wilde werken: hij wilde een arbeidscultuur installeren op Anderlecht.

“Anderzijds begrijp ik dat de taak van een coach tegenwoordig zeer complex is. In het moderne voetbal cirkelen makelaars constant rond de spelers: de jonge sterren worden opgehemeld en in de pers lezen ze over de bedragen die voor hen geboden worden. Die gasten worden ook voortdurend naar de mond gepraat door hun entourage, probeer als trainer dan maar eens je greep te houden…”

S/VM: Lierse en Cercle Brugge maakten dit weekend opnieuw een slechte beurt. Vooral Cercle was ontluisterend zwak tegen een niet eens imponerend Gent. Moeten die ploegen zich grote zorgen maken?

Jacques Sys: “In het geval van beide ploegen vind ik dat vooral de mensen die het sportieve beleid uitstippelen zichzelf eens in vraag mogen stellen. De trainers worden er simpelweg geconfronteerd met een kern die over onvoldoende talent beschikt om rustig mee te draaien. Pas op, ik heb begrip en respect voor het bestuur van Cercle, dat zich niet in financiële avonturen wil storten. Alleen moet je dan de vraag stellen of het fair is je trainer daarop af te rekenen.”

“Bij Lierse maakt Slavisa Stojanovic een radeloze indruk -nochtans heb ik die ploeg toch een paar keer behoorlijk zien voetballen. Maar er ontbreekt opportunisme, dat was ook onder Menzo al zo. Bij Cercle is er eveneens geen verschil te merken nadat Arnar Vidarsson overnam van Lorenzo Staelens. Ik vrees dat als daar niets gecorrigeerd wordt tijdens de winterstop, het voor beide ploegen zeer moeilijk zal worden. En nog maar eens van trainer wisselen, zal dat euvel niet oplossen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier