De 14e titel van Club Brugge in 14 cijfers

Club Brugge viert de 14e landstitel, na 11 jaar wachten © FCB

40 speeldagen, een kern van 29 profspelers, een technische staf van 8 personen én een naar succes snakkende 12e man. De 14de titel van Club Brugge uit de clubgeschiedenis op basis van 14 opmerkelijke gegevens.

33

jaar is de Franse goalie Ludovic Butelle, die in januari 2016 voor 1 miljoen euro werd overgenomen van de Franse seizoensrevelatie Angers SCO en zich ontpopte tot de noodzakelijke puntenpakker in de jacht op de titel. Voordien kon Sébastien Bruzzeseniet hetzelfde arsenaal aan reflexen voorleggen. Pakte op belangrijke momenten in de Cofidis Cup en op de tweede speeldag in play-off 1 een penalty van specialist Sven Kums (AA Gent).

22.500

abonnees telt Club Brugge, het maximale aantal dat mogelijk is in het Jan Breydelstadion, zowel voor de reguliere competitie als voor play-off 1. Een hondstrouwe aanhang, die als een echte twaalfde man fungeert en de ploeg vooruit stuwt. Er is een capaciteit van 27.743 plaatsen, maar om veiligheidsredenen kunnen die niet allemaal benut worden.

2005

was het laatste jaar dat blauw-zwart kampioen werd, onder Trond Sollied.

De 14e titel van Club Brugge in 14 cijfers
© Peter Deconinck/Belga

Dat gebeurde toen ook in het Jan Breydelstadion tegen Anderlecht, waarbij de Sloveense middenvelder NastjaCehop 15 mei instond voor de openingsgoal bij het uiteindelijke 2-2-gelijkspel tegen de concurrenten uit Brussel.

5

punten haalde Club Brugge dit seizoen in de groepsfase van de Europa League, wat leidde tot een derde plaats. Napoli bleek een maatje te groot voor de concurrentie, het Deense Midtjylland behaalde met zeven punten de tweede stek, Legia Warschau geraakte niet verder dan vier.

0

minuten staan er op de teller van pechvogel bij uitstek Bernie Ibini-Isei (23). De Australische aanvaller, boezemvriend van ex-doelman Mat Ryan, viel tijdens de voorbereiding uit met een kuitbeenbreuk. De spits en tweevoudig international onderging begin mei een artroscopie om littekenweefsel te laten verwijderen. Hij richt zich op volgend seizoen.

4

miljoen euro telde Club Brugge bij Lokeren OV neer voor spelmaker Hans Vanaken. De Limburger was als meest offensieve middenvelder bij Lokeren OV volledig opengebloeid onder Peter Maes, maar fungeerde in het begin als doublure voor Víctor Vázquez. Pas na het vertrek van de Spaanse regisseur richting Mexico ontbolsterde het oud-jeugdproduct van PSV.

1,94

meter is de lengte van Björn Engels, al sinds zijn vierde een hevig supporter van blauw-zwart.

Bjorn Engels en Laurent Depoitre
Bjorn Engels en Laurent Depoitre© BELGA

De centrale verdediger bleek met zijn kopbalsterkte, overzicht en rust de broodnodige schakel in de defensie, nadat de belofte-international door een botoedeem (ophoping van vocht) vijftien maanden buiten strijd was en uit zijn lijden werd verlost door Hans-WilhelmMüller-Wohlfahrt, de voormalige teamarts van Bayern München.

1,15

miljoen euro betaalde het Spaanse Espanyol voor centrale verdediger Oscar Duarte in januari 2016. De Costa Ricaan tekende er tot 2019. Als vervanger werd gekozen voor de ervaren Franse kracht Benoît Poulain (28) van KV Kortrijk, die voor de neus van AA Gent werd overgenomen voor 300.000 euro.

71,11

procent van de punten sprokkelde Club Brugge tijdens de reguliere competitie, door na dertig speeldagen als eerste te eindigen met 64 op 90 punten. Vorig jaar stonden ze ook op kop, toen met 61 punten, of 67,7 procent.

32

Spelers werden er dit seizoen effectief gebruikt door Club Brugge, derde doelman Michaël Cordier en Bernie Ibini-Isei kwamen niet in actie. Onder hen ook de ondertussen verhuurde of verkochte spelers, zoals Jean-CharlesCastelletto, Oscar Duarte, Víctor Vázquez, Tom De Sutter, Nikola Storm en ObbiOulare.

39

jaar. Met die leeftijd geldt aanvoerder Timmy Simons als de ouderdomsdeken binnen de A-kern.

Timmy Simons
Timmy Simons© Belga Image

De gewezen Rode Duivel blijft echter een toonbeeld van professionalisme en stuwde het team, met een zelden geziene grinta, naar een hoger niveau. De titel betekent voor Simons de zesde op zijn palmares: na drie met PSV (2006, 2007 en 2008) nu ook evenveel bij Club (2003, 2005 en 2016).

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2010

is het jaar waarin ondernemer Bart Verhaeghe werd gevraagd om de organisatie van Club Brugge door te lichten. Hij pleitte voor een meer professionele structuur. Op 15 januari 2011 werd een sterk gewijzigd uitvoerend team aangesteld, met Vincent Mannaert (ex-Zulte Waregem) als general manager. Op 17 oktober 2011 werd Verhaeghe voorzitter en Mannaert gedelegeerd bestuurder.

2

Belgische titels telt Michel Preud’homme(57) nu als trainer. Het eerste kampioenschap behaalde de Luikse oud-doelman bij Standard in 2008, nadat de vorige titel in de Vurige Stede werd behaald in 1983.

Michel Preud'homme
Michel Preud’homme© Belga Image

De ex-international begon in september 2013 aan zijn ambtstermijn bij Club Brugge, een jaar later werd zijn verbintenis al opengebroken tot 2019 en vorig jaar veroverde Preud’homme de beker (na de laatste voor Club in 2007).

4

goals en 3 assists realiseerde de Colombiaanse rechterflankaanvaller José Izquierdo(23) in de reguliere competitie. Daarin scoorden maar liefst zeventien verschillende spelers. Maar Joske werd Jos, de flitsenvoetballer werd een hardwerkende en defensief sterkere teamspeler die vooral in play-off 1 opportunistischer reageerde op de aangeboden kansen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier