De 25ste ploeg van het EK: sterrenelftal afwezigen

© REUTERS
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De teerlingen zijn geworpen, de tickets verdeeld. 31 mei moest UEFA van alle deelnemende landen aan het EK een lijst van 23 spelers hebben. Die is in theorie definitief.

De teerlingen zijn geworpen, de tickets verdeeld. 31 mei moest UEFA van alle deelnemende landen aan het EK een lijst van 23 spelers hebben. Die is in theorie definitief, al is er nog een achterpoortje. Elk land heeft tot 24 uur voor zijn eerste groepswedstrijd op het tornooi nog de kans om één geblesseerde speler te vervangen door een fit alternatief. UEFA stuurt dan wel een medisch team voor onderzoek ter plaatse, om de toestand van de speler in kwestie te verifiëren.

Die 24ste man is voor België Nicolas Lombaerts, zelf nog herstellend van een spierscheur. Uiteindelijk niet in de lijst van 23 bij België : Dedryck Boyata, die in Lausanne revalideerde van een spierscheur, op de laatste trainingen (donderdag en vrijdag) voluit meetrainde, maar maandag herviel. Hij werd in de kern vervangen door Christian Kabasele (25, RC Genk).

Wilmots was graag met 9 verdedigers afgereisd naar Frankrijk. Elke positie dubbel bezet, die in het centrum zelfs vijf man voor twee plaatsen. Het werden er uiteindelijk acht. Alderweireld, Vertonghen en Vermaelen zijn de ervaren mannen als internationals. Ciman is dat ook, ervaren op nationaal niveau en internationaal al jaren in de kern, zonder veel spelen dan wel (10 caps).

Verjonging moet er na het afhaken van Kompany en Lombaerts komen van Meunier, Jordan Lukaku en Jason Denayer, door Wilmots aan de vooravond van het duel tegen Finland nog bevestigd als starter tegen Italië, terwijl Christian Kabasele al helemaal een neofiet is. Bijna zelfs als verdediger. Iets wat overigens ook geldt voor Meunier (naar Brugge gekomen als aanvaller) en Lukaku, die weliswaar al veel vroeger naar achter schoof. Kortom: stel dat er iets gebeurt met de basisverdediging (in principe Alderweireld, Denayer, Vermaelen, Vertonghen), dan moet Wilmots terugvallen op gewezen spitsen die werden omgevormd tot verdedigers. Dat kan delicaat worden.

De rijkdom van België situeert zich in het offensieve front. Met Carrasco, Hazard, Lukaku, Benteke, Origi, Mertens en Batshuayi en daarachter De Bruyne en Fellaini in steun, is veel variatie mogelijk. Kracht, diepgang, spelen op de kleine ruimte, jongens die graag in de bal komen, jongens die kunnen combineren, spelers die ook de diepte kunnen opzoeken.. Een diepe 9 en daarachter drie offensieve jongens (Hazard, De Bruyne en Origi allicht tegen Finland, Carrasco tegen Noorwegen) of met twee negens (Benteke of Lukaku diep en Batshuayi in hun rug..) Alles ligt open, allicht wordt die laatste variant ook weer eens getest in de tweede helft tegen de Finnen.

Aan Witsel en Nainggolan (die zondag tegen Noorwegen voor het eerst in deze oefencampagne in actie komt) om daarachter de boel te regelen, of wat extra impulsen te geven.

In theorie zijn de Belgen _ die het in Brazilië aanvallend moeilijk hadden tegen gesloten verdedigingen _ offensief beter gewapend dan twee jaar geleden. Hazard ligt gebrand op een topprestatie, Lukaku wil zich tonen aan de Europese top, De Bruyne is zeer gefocust (want zeer snel geïrriteerd), terwijl jongeren als Carrasco, Origi en Batshuayi zeer zelfbewust omgaan met de druk van het tornooi.

Afwezigen

De Belgen missen dus vooral achterin kwaliteit, maar Marc Wilmots staat daarmee niet alleen. Frankrijk moet het in eigen huis stellen zonder Benzema, Varane, Sakho, Debuchy, Zouma en Mathieu, op die eerste na ook allemaal verdedigers. Duitsland zag gisteren Marco Reus geblesseerd afhaken en moest het eerder al stellen zonder Ilkay Gundogan, ook een middenvelder.

Italië zoekt ook al naar een nieuw middenveld, na het wegvallen van Verratti en Marchisio, terwijl nu ook Montolivo onzeker is. Bij Spanje ontbreekt Carvajal, bij de Engelsen Wellback. Het lange seizoen eist zijn tol, spelers krijgen niet langer vier, vijf weken rust en dat breekt ze zuur op.

Kortom: de 25ste ploeg, die van de geblesseerden, is best wel een sterk elftal. Op papier toch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier