De belangrijkste wedstrijd in 12 jaar voor de Rode Duivels

© ImageGlobe

Is België voor het eerst sinds 2002 nog eens present op een groot voetbaltoernooi?

17 juni 2002. Zo lang is het geleden dat de Rode Duivels nog een wedstrijd speelden op een groot toernooi. Ze gaven toen in de achtste finales van het WK in Japan en Zuid-Korea de latere wereldkampioen Brazilië partij en verloren met 2-0, na treffers van Rivaldo en Ronaldo.

Scheidsrechter Peter Prendergast keurde toen bij een 0-0 stand nog een kopbaldoelpunt van huidig bondscoach Marc Wilmots onterecht af.

Vijf keer mis

Na het WK in Japan en Zuid-Korea misten de Belgen vijf grote toernooien op rij. In de voorronde van het EK 2004 in Portugal eindigden ze nipt derde in hun groep, op één punt van groepswinnaar Bulgarije en met evenveel punten als Kroatië. De Kroaten mochten toen naar de barrages op basis van het onderling resultaat (4-0 in Kroatië, 2-1 in België).

Ook in de kwalificatiecampagne voor het WK van 2006 in Duitsland liep het mis voor de Belgen. Ze werden in een groep met Servië, Spanje, Bosnië-Herzegovina, Litouwen en San Marino pas vierde, met twaalf punten uit tien duels.

In de voorronde van het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk eindigde België pas vijfde in zijn poule (met achttien punten uit veertien duels). Polen, Portugal, Servië en Finland finishten voor de Duivels.

Daarna volgde een gemiste kwalificatie voor de Wereldbeker van 2010 in Zuid-Afrika. In een groep met Spanje, Bosnië-Herzegovina, Turkije, Estland en Armenië sprokkelde België tien punten, goed voor een vierde plek.

Met hernieuwde moed begon de nationale ploeg aan de weg richting EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Duitsland bleek echter tweemaal te sterk, er was een teleurstellende één op zes tegen een niet eens zo sterk Turkije en puntenverlies tegen Oostenrijk (de beruchte 4-4) en Azerbeidzjan (1-1). België werd derde in de poule, na het ongenaakbare Duitsland en Turkije.

Groepswinnaar

De laatste keer dat de Belgen zich nog als groepswinnaar voor een WK konden plaatsen, was voor de Wereldbeker van 1990. Voor het WK van 1994 stootte België in zijn kwalificatiegroep als tweede door, voor het WK van 1998 in de Verenigde Staten werden bijkomende barrageduels gespeeld tegen Ierland (1-1 en 2-1) en vier jaar later moesten de Belgen ook via de barrages naar het WK in Zuid-Korea en Japan. Toen moest Tsjechië eraan geloven (1-0 en 0-1).

In de huidige WK-kwalificatiecamapange staan de Rode Duivels na acht wedstrijden met een knappe 22 op 24 aan de leiding in groep A. Een punt tegen Kroatië volstaat om zeker te zijn van groepswinst en het bijhorende rechtstreekse ticket voor Brazilië. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier