‘De Belgische eerste klasse is een rare competitie geworden’

© Belga

Voetbal is niet langer verrassend, wordt wel eens gezegd. De rijkste clubs winnen toch altijd. In de Champions League staat die economische wetmatigheid als een huis, binnen België blijkt het al bij al mee te vallen. Knack woog de financiële middelen van de clubs af aan hun voorlopige plek in het klassement.

De grote budgetten staan halverwege de competitie vooraan en Anderlecht, de allerrijkste, neemt de kop, maar een kloof slaan op basis van vermogen alleen zit er in de Belgische eerste klasse blijkbaar niet in. Budgettaire lichtgewichten als Kortrijk en Lokeren doen de top dapper concurrentie aan.

Die laatste club presteert al jaren boven zijn portefeuille. ‘Men vraagt mij dikwijls hoe een club als Lokeren met weinig centen toch een subtopper kan zijn, maar eigenlijk bestaan er geen geheimen. Een positieve groep, een straffe trainer, interne stabiliteit en opportunistisch transfereren: dat is het recept van Sporting Lokeren,’ zegt technisch directeur Willy Reynders.

Vooral de transfersuccessen blijken bijzonder belangrijk als je over beperkte middelen beschikt. ‘Wij vonden in tweede klasse een talent als Hans Vanaken, waar we in verhouding tot zijn kwaliteiten zo goed als niks voor betaalden,’ vertelt Reynders. ‘We kopen goedkoop, we verkopen duur en het bij elke transferperiode moet onze spelersgroep er kwalitatief op vooruitgaan: ziedaar de principes waarmee je als bescheiden club de groten kunt benaderen.’

Door de halvering van de punten is de Jupiler Pro League een rare competitie geworden

Herman Wijnants

Westerlo, met voorsprong de armlastigste ploeg uit eerste klasse, vertoeft halverwege de competitie op 2 punten van play-off I maar voelt zich nog niet gered. Top en bodem van het klassement staan dit jaar ongekend dicht bijeen: laat Lierse drie matchen op rij winnen en zelfs de hekkensluiter doet in principe mee voor de titel.

De Pallieters zijn samen met Zulte Waregem en Standard de budgettaire onderpresteerders van de eerste helft van de competitie maar die situatie kan er dus op luttele weken helemaal anders uitzien; de wederopstanding van Standard is een tekenend voorbeeld.

‘Door de halvering van de punten is de Jupiler Pro League een rare competitie geworden,’ zegt Westerlo-manager Herman Wijnants. ‘De grote ploegen weten dat ze zich veel kunnen permitteren en experimenteren volop. Dat zorgt ervoor dat de kleintjes makkelijker punten sprokkelen en niemand echt de rol moet lossen. De rijkste vijf plus Lokeren spelen meer dan waarschijnlijk play-off I, de rest kan bij drie slechte weken zo in degradatiegevaar zitten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content