De beste rechtsback van België… zit gewoon thuis (video)

Anthony Vanden Borre © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Rode Duivels zitten met een probleem op de rechtsback, zelfs Axel Witsel moest er tegen Zwitserland opdraven. Nochtans zit de meest getalenteerde rechtsback van België gewoon thuis. Relaas van gemiste kans voor Anthony Vanden Borre.

28 jaar is hij ondertussen, in principe de beste jaren van een voetballer. Maar veel voetballen deed Anthony Vanden Borre het voorbije jaar niet. Twee wedstrijden om precies te zijn, de eerste twee competitiematchen van het seizoen (beide gewonnen overigens). Tot hij in augustus in een interview uithaalde naar ploegmaats en trainer Besnik Hasi. Het befaamde ‘janetten-interview’. Vanden Borre verkommert sindsdien in de B-kern van Anderlecht. Had hij aanvankelijk nog de ambitie om het EK te halen, gaf hij die hoop op toen na de winterstop bleek dat zijn situatie niet zou veranderen.

Referentiematch tegen Spanje

En dus beleeft Vanden Borre het EK vanuit zijn zetel thuis. Afgelopen weekend, toen Marc Wilmots experimenteerde met Axel Witsel op de rechtsback, draafde VdB op in een benefietmatch van Brusselse Ketjes tegen profspelers uit de streek van Verviers. Een doodzonde is het, gezien de sportieve kwaliteiten van de Anderlechtverdediger. Bij de jeugd zelfs een groter talent dan Vincent Kompany genoemd. Het leverde hem al op zestienjarige leeftijd een eerste cap voor de Rode Duivels op. Onder Aimé Anthuenis debuteerde Vanden Borre op 24 april 2004 in een oefeninterland tegen Turkije. Hij verving Eric Deflandre in de negentigste minuut. België verloor de partij met 2-3.

Dé referentiematch van Vanden Borre als Belgisch international kwam er pas vier jaar later, in een WK-kwalificatiematch tegen Spanje. In eigen huis verloren de Rode Duivels met 1-2, maar Vanden Borre speelde op 15 oktober 2008 in zijn eentje de linkerflank van de latere wereldkampioen op een hoopje. (video) Hij was toen nog altijd maar twintig jaar.

WK 2014

Nadien volgde een lange periode van niet-selecties. In 2011 mocht de Anderlechtenaar nog eens opdraven in een oefeninterland tegen Roemenië (2-1 winst voor België, dankzij onder meer een assist van VdB), maar dan is het lang wachten tot Marc Wilmots hem heropvist in aanloop naar het WK in Brazilië. Hij wisselt geregeld Toby Alderweireld en Guillaume Gillet af als rechtsback, maar echt overtuigen doet Vanden Borre niet. Op het WK mag hij één wedstrijd meedoen, de laatste poulematch tegen Zuid-Korea. Vanden Borre doet het goed en België wint met 0-1, maar achteraf blijkt dat Vanden Borre de wedstrijd uitspeelde met een kleine breuk in het kuitbeen. WK gedaan.

Na het WK roept Wilmots hem nog op, maar spelen doet Vanden Borre enkel vriendschappelijk tegen Ijsland en in de eerste EK-kwalificatiematch tegen Wales. 28 is hij nu, maar in totaal slechts 27 interlands achter zijn naam. De kans is groot dat het daarbij blijft. Ondertussen experimenteert Wilmots voort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier