De Boer: ‘Vertrek van Alderweireld was frustrerend’

© IMAGEGLOBE

Ajax haalde afgelopen weekend nog eens uit (4-0 tegen NAC) en staat tweede in de stand. Coach Frank de Boer maakt een balans op.

S/VM: Je bent nu drie jaar trainer van Ajax. Hoe evalueer je je werk tot dusver?

Frank de Boer: “De Ajaxfilosofie en de manier waarop we willen dat het team speelt, is helemaal terug. Ons doel is eigen spelers opleiden en in het eerste elftal inpassen. Als de spelers rond zich kijken en in alle geledingen van de club oud-spelers zien die al succes kenden met Ajax, bij wie ze terecht kunnen om raad, helpt dat. In eigen land leidde dat tot successen, in Europa competitief zijn is ons volgende doel.”

S/VM: FC Barcelona wordt alom geprezen om zijn speelstijl. Zie je parallellen met Ajax?

“Onze stijl lijkt op die van hen. Hét grote verschil is dat Barcelona top is in Europa terwijl wij niet eens in een van de topcompetities uitkomen. We spelen in de op vijf na beste competitie, dat betekent dat je je betere spelers niet kunt houden. Barcelona heeft zijn team al jaren samen. Xavi, Iniesta en Valdés groeiden samen op en zijn samen sterker geworden. Zij moeten niet van club verhuizen om nog beter te worden.”

S/VM: Kan Ajax ooit nog een Europabeker winnen?

“Dat wordt heel moeilijk. Het is frustrerend als je jonge getalenteerde spelers ziet openbloeien, van wie je denkt dat ze Europees iets kunnen forceren, maar ze vervolgens ziet vertrekken, zoals Toby Alderweireld en Christian Eriksen afgelopen zomer. Anderzijds wil je ook de volgende oogst helpen om zich te integreren. Als vier of vijf jonge spelers met fantastische kwaliteiten tegelijk doorstromen, kunnen we nog eens de topteams verrassen. We hopen dat we om de vijf jaar nog eens een team hebben dat ook Europees kan meestrijden voor de prijzen.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier