De Condé: ‘Maes en ik willen spelers die passie tonen, elke dag opnieuw’

Dimitri de Condé geflankeerd door Peter Maes: beiden zijn afkomstig uit Lommel en kennen elkaar van bij Standard. © BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

In zijn eerste grote interview als sportief directeur van KRC Genk zet Dimitri de Condé meteen stevig zijn voet. Enkele opmerkelijke uitspraken uit zijn gesprek met Sport/Voetbalmagazine.

Dimitri de Condé (40) over…

Peter Maes:

“In de tijd dat Peter en ik bij Standard speelden, reden we drie jaar samen naar daar. We discussieerden heel vaak. Maar met een groot wederzijds respect. Als we de deur uitgaan, hebben we beiden het idee dat we naar mekaar zijn toegegroeid. Ik heb ook niet de indruk dat Peter iemand is die zegt: ‘Zo móét het gebeuren.’ Peter is een team player. Hij is heel dominant van nature, en ik ook, maar toch werkt dat goed. Ik heb de behoefte dat hij hier slaagt en ik denk dat hij de behoefte heeft dat ik hier slaag.”

… het negativisme binnen KRC Genk:

“Ik voelde in de hele club, niet alleen in de technische en de medische staf, een negativisme. En ik ga niet wijzen naar deze of gene medewerker, want dat negativisme was er bij mij ook. Ook ik had het gevoel dat deze club zich niet meer aan zijn waardes hield. Te veel mensen vonden dat hét KRC Genk verloren aan het gaan was, de club met eigen mensen en met een filosofie rond het jeugdgebeuren. Men was hier bijna een businessmodel aan het opstellen waarbij de club afhankelijk werd van transfers, terwijl KRC Genk als club net altijd heel stabiel geweest is. De voorbije jaren was de werking hier niet meer stabiel.”

… het falen van Ilombe Mboyo:

“Ik vind het niet nodig om één speler verantwoordelijk te achten voor het falen van een hele groep. Ik geloof dat het resultaat van het collectief moet komen, niet van het individu. Ik geloof er wel in dat wij een spits misten die goals maakte, dat is iets anders. Maar als Mboyo het niet deed, moest iemand anders maar opstaan. Die andere hadden we misschien niet. Dát is de analyse.”

… de nieuwe kans voor Tornike Okriasjvili:

“In eerste instantie is Okri een geweldige uitdaging. Ten tweede is ons principe dat het niet verkeerd is om bepaalde jongens te isoleren; het zijn niet altijd de beste karakters waarmee je een heel goede ploeg maakt. Maar het voornaamste is dat je met Okriasjvili een speler hebt met uitzonderlijke kwaliteiten. Die is echt bekwaam om voor ons het verschil te gaan maken. Het grote verschil tussen Okriasjvili en bepaalde andere spelers is dat Okri een winnaar is. Als hij op het veld staat, merk je hoe gepassioneerd hij is door voetbal en dat hij er niet vies van is om een extra meter te doen. Dat past in wat Peter en ik willen: winnaars, jongens die passie tonen, elke dag opnieuw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier