‘De enige mogelijke uitkomst in het getouwtrek rond Pozuelo is dat hij vertrekt bij Genk’

Erwin Lemmens over Alejandro Pozuelo: 'Maak hem belangrijk, geef hem warmte. Dan gaat hij voor jou door het vuur.' © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de topper tussen Anderlecht en Club Brugge, de aanwezigheid daar van Dejan Veljkovic en de affaire-Pozuelo bij KRC Genk.

1. De kraker van deze speeldag, tussen Anderlecht en Club Brugge, eindigde onbeslist: 2-2. Een eerlijke puntendeling?

JACQUES SYS: Uiteindelijk wel. Het was een intense maar technisch weinig hoogstaande topper. Club bracht het betere spel, wat voor hen toch een opsteker is na de pandoering tegen Red Bull Salzburg enkele dagen eerder. Die Europese nederlaag was pijnlijk: we moeten van Salzburg geen wereldploeg maken, een goed team dat wel, maar het blijft de Oostenrijkse competitie.

Op Anderlecht toonden de Bruggelingen hun weerbaarheid. Ze kwamen om te voetballen, met offensieve spelers als Diatta en Dennis op de flanken. Knap van Leko. Al blijf ik het vreemd vinden dat er ook vanuit de spelersgroep niet gerept wordt over zijn toekomst. Ik heb bijvoorbeeld nog geen enkele speler horen zeggen dat hij van het Clubbestuur een signaal verwacht op dat vlak. Anderzijds toonden de prestaties tegen Genk en Anderlecht de voorbije weken dat trainer en groep niet op elkaar zijn uitgekeken. Het zou voor iedereen beter zijn als er op korte termijn klaarheid geschept wordt over die contractverlenging.

Anderlecht is nog steeds een ploeg in opbouw, die momenteel overleeft met strijd en inzet. Fred Rutten predikt realistisch voetbal, de vraag is of dat zal volstaan voor PO1. Nu, 4 op 6 tegen Antwerp en Club Brugge is op zich een goed resultaat.

‘Dat je eerst open en bloot vertelt hoe je de kluit bedotte en in diezelfde week doodleuk naar een gemediatiseerde topper op Anderlecht gaat kijken… daar kan ik niet bij. Is er dan niemand die tegen Veljkovic zegt dat zoiets niet verstandig is?’

Jacques Sys

Ik denk ook wel dat ze PO1 zullen halen. Het gaat tussen Sint-Truiden, Anderlecht en Gent. Waarbij de Brusselaars het makkelijkste programma hebben, met matchen tegen Lokeren, Oostende en Kortrijk. Dat moet toch 9 op 9 kunnen opleveren, al weet je natuurlijk nooit in deze gekke competitie. STVV moet naar Mouscron en speelt op de laatste speeldag tegen Gent, die zal beslissend worden, vermoed ik. En dan vrees ik voor Gent.

Een PO1 zonder Gent of Anderlecht zou jammer zijn voor ons Belgisch voetbal, maar Sint-Truiden verdient die plek in de top zes. Ze zijn dé revelatie van dit seizoen. Ondanks het verlies van enkele bepalende spelers – De Norre en Bezus – blijven ze ook na de winterstop doorgaan op hun elan. Daar staat iets.

Een dikke pluim voor Marc Brys, die er zeer rustig onder blijft. Hij zal zichzelf niet ophemelen. Of hij klaar is voor een stap hogerop, bij een topclub, kan je moeilijk inschatten. Hij traint heel hard, waardoor hij vaak in het tweede seizoen meer moeilijkheden ondervindt. Bij een topclub moet je ook elke week presteren, dat is een ander gegeven dan bij een club als STVV. Net zoals bij spelers geldt dat je voor een trainer niet altijd kan zeggen of die een niveautje hoger aankan. Hetzelfde voor Bernd Storck, die nu opgehemeld wordt bij Mouscron.

2. De opvallendste en misschien merkwaardigste aanwezige bij de topper op Anderlecht, was spijtoptant en (ex-)makelaar Dejan Veljkovic. Waarom was hij daar, denk je?

‘Genk moet snel zijn gemoedsrust terugvinden na die affaire Pozuelo en de verwikkelingen in het dossier-Propere Handen.’

Jacques Sys

SYS:Zijn aanwezigheid daar vind ik ongehoord. Dat je eerst open en bloot vertelt hoe je de kluit bedotte en in diezelfde week doodleuk naar een gemediatiseerde topper op Anderlecht gaat kijken… daar kan ik niet bij. Is er dan niemand die tegen Veljkovic zegt dat zoiets niet verstandig is? Dan nog op bezoek bij een club die de indruk geeft een nieuwe moraal in het voetbal te prediken. Pure provocatie, anders kan je dat niet noemen. Het toont aan dat die mensen geen gêne kennen. Al vind ik het nog anders dan Mogi Bayat, die rechtstreeks met Anderlecht in de clinch ligt. Veljkovic heeft het recht om buiten te komen, maar hij moet op dit moment niet bij een voetbalmatch in de Jupiler Pro League aanwezig zijn.

3. De zaak rond Alejandro Pozuelo -vertrekt hij of blijft hij- sleept al weken aan. Is het een verklaring voor de mindere periode van KRC Genk?

SYS:Dat denk ik wel. Genk gaat daar moeilijk mee om. Vooral de uitspraak dat ze zouden meewerken aan die transfer als Pozuelo goed zou presteren tegen Antwerp en Slavia Praag vond ik opmerkelijk. Zeer on-Genks. Dat ruikt bijna naar chantage. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. En dan is volgens mij de enige oplossing dat Pozuelo vertrekt. Een speler die weet dat hij elders zoveel kan verdienen en daar zijn zinnen op gezet heeft, kun je onmogelijk van gedacht doen veranderen. Het zou natuurlijk bijzonder jammer zijn voor Genk, dat zo zijn regisseur ziet vertrekken op een moment dat ze volop strijden voor een landstitel. Het zal niet makkelijk zijn zonder hem, maar het is niet dat ze zonder hem niet meer kunnen winnen. Ze zullen moeten herschikken, maar als ik jongens als Trossard hoor zeggen dat hij die rol van Pozuelo kan overnemen, denk ik toch: voetjes op de grond houden.

Genk moet snel zijn gemoedsrust terugvinden na die affaire Pozuelo en de verwikkelingen in het dossier-Propere Handen. Ik hoop voor Genk dat die malafide constructies met Peter Maes buiten het clubbestuur om zijn gebeurd, anders komen ze op dat vlak ook nog zwaar in de problemen. Jammer dat op die manier afbreuk gedaan wordt aan wat tot dusver een uitstekende campagne bleek. Ze brachten maandenlang het beste voetbal van België, eigenlijk zoals Anderlecht hoort te voetballen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier