Opinie

‘De erfenis die Roger Vanden Stock nalaat, is er geen om fier op te zijn’

De lente is eindelijk in het land en de bomen staan in knop, maar desondanks hangt er een sfeer van weemoed boven het Astridpark, zegt François Colin. ‘Anderlecht moet bijna van op nul heropgebouwd worden.’

Na Roger Vanden Stock heeft ook Herman Van Holsbeeck (noodgedwongen) de deur achter zich dichtgegooid. Een bezoek aan het Constant Vanden Stockstadion of Neerpede zal nooit meer hetzelfde zijn.

Zoon Vanden Stock, die lange tijd als een fils à papa werd gezien, laat bijna alleen goede herinneringen na. Charmant, sociaal, openhartig en altijd begaan met het lot van het hele voetbalbestel.

De nasleep van zijn afscheid zorgt desondanks voor een wrange smaak. Hoe meer we te weten komen over de overname van de club, hoe meer de indruk ontstaat dat niet het sportieve project maar geld de doorslag gaf bij de keuze voor Marc Coucke. Dat is bedenkelijk, omdat de verkoop van de aandelen sowieso een veelvoud zou opgeleverd hebben van de som die in Sporting was geïnvesteerd. Nog erger is dat Vanden Stock zijn club in het midden van het seizoen in complete chaos achterliet. Anderlecht moet bijna van op nul heropgebouwd worden. Geen erfenis om fier op te zijn.

De meeste waarnemers en supporters zijn erg opgezet met de komst van de ex-voorzitter van KV Oostende. In de allereerste plaats omdat hij een fortuin bezit, maar ook omdat hij KVO van een meeloper tot een subtopper uitbouwde. Er wordt daarbij lichtzinnig vergeten dat de kustclub zwaar in het rood dook, het laatste seizoen een afknapper werd en de boel dan maar in de steek werd gelaten.

Wie ooit in Oostende onder de hoofdtribune het melige voorspel van een match meemaakte, weet ook dat Couckes stijl als een tang op een varken past bij het Brusselse voetbalinstituut. De manier waarop Van Holsbeeck vrijdag werd doorgestuurd deed aan Donald Trump denken. Miljardairs: veel geld, weinig klasse.

Met Herman Van Holsbeeck verdwijnt het zwarte schaap uit de paars-witte stal. Acht landstitels in vijftien jaar ten spijt was hij voortdurend kop van Jut bij de fans. Hij is zonder twijfel de meest ondergewaardeerde man van onze meest prestigieuze club. Niet in het minst omdat hij bij zijn transfers steeds rekening moest houden met de verschillende visies van de voorzitter en diens neef Philippe Collin.

Luc Devroe moet nu bewijzen dat hij uit beter hout gesneden is. De transfer van Ivan Perisic staat bovenaan zijn cv, maar in drie seizoenen bij Club Brugge kon hij blauw-zwart niet één keer aan de titel helpen. Een verleden dat de Brusselse aanhang hem snel kwalijk zal nemen als het niet lekker loopt. Hij wordt gegarandeerd de nieuwe schietschijf van het Astridpark. Het voetbalhart van Marc Coucke lag aanvankelijk overigens ook op Olympia en dat zal snel naar boven komen drijven als toptransfers, titels en champagnevoetbal uitblijven.

De erfenis die Roger Vanden Stock nalaat, is er geen om fier op te zijn.

Geld is belangrijker dan ooit in het voetbal, maar het is zeer de vraag of de komst van al die zakenmensen de sport ten goede komt. Zoals blijkt uit Deal, de autobiografie van Rob Jansen. Deze Nederlander werkte aanvankelijk voor de spelersvakbond en werd in de jaren 90 de eerste Europese topmakelaar met de transfers van jongens als Dennis Bergkamp, Ronald Koeman, Danny Blind, Phillip Cocu, Wim Jonk, Pierre van Hooijdonk, Frank de Boer, Gilles De Bilde en Luc Nilis. Mino Raiola, zijn vroegere rechterhand, is intussen een van de grootste namen in het verhandelen van voetbalvlees.

‘Werken met management afkomstig uit het bedrijfsleven, dat is de grootste ramp die er bestaat’, noteerde auteur Michel van Egmond uit de mond van Jansen. ‘Ze weten alles beter. Onderkennen niet dat de voetbalwereld zijn eigen wetten kent. Vergalopperen zich vroeg of laat in de media. (…) Ik heb er zoveel van gezien, van die mannen die geslaagd waren in het bedrijfsleven en dan alles beter wisten. Ja, Henk moet de transfers doen, want die had vroeger tien drogisterijen in de regio. Of Harry doet het, want die runde zijn hele leven uitermate succesvol twee supermarkten in het dorp. En een ander was dan weer een slimme jongen in het vastgoed en daar ga je dan. Kansloos. Al die mensen worden slachtoffer. Zie je nooit meer terug. En de clubs blijven met de brokstukken zitten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier