De gemiste start van Gent, Anderlecht en KVO: weg uit het dal

© Belga
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Terwijl Brugge, Charleroi en Zulte Waregem de drie hoogste plaatsen van de rangschikking bekleden, bevinden de overige drie teams uit play-off 1 van vorig jaar zich in de onderste regionen van het klassement. Anderlecht, Oostende en Gent hadden wellicht een ander seizoensbegin voor ogen, maar na drie speeldagen is er nog geen reden tot paniek.

De competitieformule zoals die nu is, verplicht de ploegen er niet toe om flitsend uit de startblokken te schieten. Foutjes en uitschuivers begaan mag, zolang je na dertig speeldagen maar bij de eerste zes staat en na de halvering van de punten geen straatlengte meer moet goedmaken op de competitieleider. Paniek in de bestuursrangen is dus nog niet van de orde. Maar als de prestaties en de resultaten er tegen het einde van de transferperiode niet zijn, zal er hier en daar nog wel een ontslag of een paniekaankoop uit de lucht vallen.

Anderlecht

De cijfers spreken in dit geval voor zich. Anderlecht heeft achteraan een hecht blok en incasseerde nog maar twee doelpunten. Doelman Matz Sels hield zelfs al tweemaal de netten schoon. Het schoentje knelt echter in het aanvallende compartiment. Anderlecht scoorde nog maar een doelpunt en ook tegen Charleroi kon het doelman Penneteau weinig in de problemen brengen.

Het puike rapport voor de defensie kan meteen ook de reden zijn voor de povere prestaties aan de andere kant van het veld. Anderlecht-coach René Weiler laat zijn ploeg, net als vorig seizoen, uit de reactie voetballen. Anticiperen op een foutje van de tegenstander. Tegen Charleroi moest Anderlecht het spel wel zelf gaan maken omdat de Zebra’s graag hetzelfde omschakelingsspelletje spelen als de troepen van Weiler.

Lukasz Teodorczyk is nog op zoek naar zijn beste vorm.
Lukasz Teodorczyk is nog op zoek naar zijn beste vorm.© BelgaImage

Nochtans is er aan spelmakers geen gebrek bij RSCA. Hanni en Kums probeerden wel maar het kwam er, op een bal tegen de paal na, nooit uit. Centraal in de aanval blijft Lukasz Teodorczyk zoeken naar zijn beste vorm. Door zijn topschutterstitel mocht hij de eerste drie competitiewedstrijden rondlopen met de Gouden Stier op zijn rug, maar dat heeft hem niet veel geholpen. Tegen Charleroi was het al iets beter dan in de vorige twee partijen, maar hij heeft nog een lange weg af te leggen.

Na een vier op negen kan Anderlecht met een zege volgende week alweer bij de eerste zes staan, maar dan zal het moeten afrekenen met STVV. De resultaten kunnen de ondermaatse prestaties voorlopig gedeeltelijk verdoezelen, maar hoeveel krediet heeft Weiler nog? Bij goed voetbal kunnen de fans wel iets door de vingers zien, maar het niveau is tot dusver Anderlecht onwaardig.

AA Gent

Daar waar het bij Anderlecht zo goed loopt, achteraan, is het bij AA Gent ondermaats. Hein Vanhaezebrouck hekelt de individuele fouten van zijn verdedigers: tegen Mechelen stond Tim Matthys moederziel alleen bij de late gelijkmaker en tegen Antwerp werd een slechte pass van Esiti afgestraft. Daarom is Vanhaezebrouck op zoek naar een echte leider voor zijn defensie. Volgens enkele Belgische media doet Gent nu veel moeite om Jelle Van Damme terug naar de Belgische competitie te halen.

Jelle Van Damme
Jelle Van Damme© Belga Image

Niet alleen in België liep het stroef voor de Buffalo’s, ook in Europa. De onverwachte uitschakeling tegen het Oostenrijkse Altach kwam hard aan en brengt ook de nodige problemen met zich mee. ‘Europees voetbal is goed voor onze buitenlandse spelers en door de uitschakeling moeten ze in de Belgische competitie soms in de tribune plaatsnemen’, zegt Vanhaezebrouck in het Nieuwsblad. Brecht Dejaegere was de enige landgenoot in de basis, en daarom moesten er veel Belgen op de bank zitten. Niet-Belgen Esiti en Moses Simon moesten zelfs vanop de tribune toekijken.

De Buffalo’s zijn dus nog zoekende naar hun kampioenenvoetbal van in 2015, maar het geleverde spel gaat wel in stijgende lijn tegenover de eerste speeldag tegen STVV.

KV Oostende

Nul punten voor KV Oostende en even weinig gescoorde doelpunten. Het tij mag snel gaan keren voor de Kustboys, want met twee thuisnederlagen tegen Moeskroen en Waasland-Beveren zitten ze met het schaamrood op de wangen. Net als bij Gent was het Europees avontuur van korte duur, maar met een tegenstander als Marseille is dat enigszins gerechtvaardigd.

De leemte die Landry Dimata achterliet, is duidelijk nog niet opgevuld bij KVO. Aankoop Richairo Zivkovic kon nog niet overtuigen en ook routiniers Cyriac en Akpala kunnen de weg naar doel maar niet vinden. Achterin is er de nodige ervaring met Proto (34), Rozehnal (37) en de van Zenit overgekomen Lombaerts (32), maar ook daar worden beginnersfoutjes gemaakt. Bij de 0-1 van de Waaslanders gaat Proto niet vrijuit en bij de 0-2 is het de onfortuinlijke Tomasevic die op het slechtst mogelijke moment wegglijdt.

Ademruimte

Een zege in hun volgende wedstrijd zou de drie ploegen opnieuw wat ademruimte kunnen schenken. Paars-wit mag het thuis proberen tegen STVV. Het kan maar beter het thuispubliek verwennen na de slappe vertoningen tot hiertoe, want ze worden ongeduldig in het Astridpark. KV Oostende moet naar het eveneens puntenloze Eupen en AA Gent moet het in Le Canonnier opnemen tegen Moeskroen dat het met zes punten verrassend goed doet.