‘De hand van Hein is duidelijk, maar Anderlecht staart zich best niet blind op eerste helft tegen KV Mechelen’

Hein Vanhaezebrouck © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de blijde intrede van Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht, de paradox bij Club Brugge en het succes van Antwerp.

De tweede helft was wat minder, maar het voetbal dat we in de eerste 45 minuten van RSC Anderlecht in Mechelen zagen, was van hoge kwaliteit. Hoe groot is het aandeel van Hein Vanhaezebrouck daarin?

Jacques Sys: ‘Van Hein Van Vanhaezebrouck weten we dat hij een duidelijk systeem hanteert – met drie echte verdedigers en veel volk op het middenveld – en dat hij spelers op zijn beste plaats zet. Dat zag je bijvoorbeeld aan Pieter Gerkens. Ook Sven Kums deed het goed, al vind ik dat zijn prestatie wat overdreven wordt.

‘Vanhaezebrouck legt de basis, met een veldbezetting voor dominant en aanvallend voetbal, maar het zijn natuurlijk de spelers die het moeten doen. En zij hebben ook een knop omgedraaid. Er is enorm veel ruchtbaarheid gegeven aan de komst van HVH, als het ware elke stap van hem in Anderlecht werd uitvergroot. Dat zet zich onvermijdelijk over op de spelers, die zich ook willen tonen.

De hand van Hein is duidelijk, maar Anderlecht mag zich niet blindstaren op eerste helft tegen KV Mechelen

‘Maar het moet wel gezegd dat het om een momentopname gaat. Ze hebben 45 minuten zeer goed gevoetbald, de tweede helft was minder – mogelijk met de rem op. Wat dat op de lange termijn zal geven, kan je nog niet zeggen. Daarom is het best om de euforie toch te temperen. Woensdag tegen PSG in de Champions League zal het vermoedelijk al heel andere koek zijn…’

Club Brugge raast intussen voort: 27 op 30 en mogelijk op weg naar de beste competitiestart in veertien jaar. Waarom blijven er toch nog altijd vraagtekens staan achter trainer Ivan Leko?

‘De situatie van Club Brugge is heel paradoxaal. De vroege Europese uitschakeling heeft nog lang nagewerkt, zeker omdat na de Champions League ook het Europa Leagueverhaal te snel voorbij was.

Ondanks de knappe 27 op 30 kan het niveau bij Club Brugge nog een pak omhoog

‘Gisteren op het veld van KV Oostende (2-3) speelde Club goed, dominant en aanvallend, maar veel wedstrijden zijn minder en daardoor blijft er toch een zeker scepticisme. Het is te weinig overrompelend, wat toch bij een team als Club Brugge hoort. Ondanks de knappe 27 op 30 kan het niveau nog een pak omhoog. Bij vlagen zijn er te veel slordigheden.

‘Leko is in de omvang veel zachter dan Michel Preud’homme en dat lijkt wel te werken. Als het zo verder gaat, dan stevent blauw-zwart recht op de titel af. Ze hebben alleszins een voldoende brede kern, ze kunnen veel vervangen.’

De voorspelde terugval van Antwerp blijft voorlopig uit, integendeel zelfs: The Great Old hees zich met een klinkende 3-0 tegen Zulte Waregem naar de derde plaats en trekt volgend weekend naar leider Club Brugge. Mogen de ambities bijgesteld worden?

‘Antwerp is zonder meer dé revelatie van deze competitie, samen met het Waasland-Beveren van Philippe Clement, die voor het seizoen als trainer de minste kansen werd toegedicht. Antwerptrainer Laszlo Bölöni is er in korte tijd in geslaagd om – met toch heel wat nieuwe spelers – een goede ploeg neer te zetten.

‘Sowieso drijven nieuwe ploegen de eerste maanden na hun promotie nog op enthousiasme – dat is gewoon een vaststelling. Maar in het geval van Antwerp is het een zegen dat zij daar staan, de stad Antwerpen is te lang verstoken gebleven van topvoetbal. Ook het enthousiasme van de fans op de Bosuil is ongelooflijk, zelfs toen hun ploeg met 1-5 in het verlies stond tegen Genk (eindstand: 3-5, nvdr).

Ik verwacht voor Antwerp een seizoen zonder problemen, maar play-off 1 is vermoedelijk nog wat te hoog gegrepen

‘Ik verwacht voor Antwerp een seizoen zonder problemen, maar of zij play-off 1 mogen ambiëren is nog af te wachten. Dat zal vermoedelijk nog wat te hoog gegrepen zijn. Het valt ook te verwachten dat andere ploegen die slecht uit de startblokken schoten, zoals AA Gent en RC Genk, zich nog zullen herstellen. Maar dat neemt niet weg dat de prestaties van Antwerp een goede zaak voor het voetbal in ons land zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier