De inefficiënte dominantie van Zulte Waregem

Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

3 op 34. Nooit zette Francky Dury als coach van Zulte Waregem een slechtere reeks neer in de reguliere competitie. Een van de problemen: Essevee kan zijn speloverwicht niet omzetten in goals.

Sinds de malaise begon, op 1 oktober tegen Lokeren (1-3), had de fusieploeg in 11 matchen 53,74 procent balbezit, alleen op Anderlecht (2-0, 39 procent) en op Club Brugge (3-2, 45 procent) moest ze de bal meer aan de thuisploeg laten. Die twee partijen niet meegerekend had Essevee in 9 wedstrijden zelfs 56,33 % de bal in eigen ploeg. Met uitschieters op KV Oostende (4-2, 64 procent) en vorige zondag thuis tegen Antwerp (1-2, 65 procent).

Dat resulteerde in die 11 partijen in 1 doelpoging per match meer dan de tegenstander (11,45 vs. 10,45), en vooral in meer corners: 83 vs. 39, gemiddeld 4 stuks meer. Over de hele competitie staat Zulte Waregem zelfs op kop van de Jupiler League met 132 hoekschoppen.

Ondanks dat overwicht qua balbezit, doelpogingen en corners maakte Essevee in de jongste 11 matchen… 11 goals. Terwijl het in de eerste 8 competitieduels gemiddeld 2,38 doelpunten had gemaakt, in totaal 19 stuks.

Een van Dury’s verklaringen voor die crash qua efficiëntie: het gebrek aan power en kopkracht, in alle linies. De reden ook waarom Zulte Waregem op die 132 corners welgeteld 2 keer scoorde, bovendien nadat de bal eerst was weggewerkt.

Op het verlanglijstje tijdens de wintermercato staat dan ook een nieuwe spits, meer een type Mbaye Leye dan jongeren Saponjic (20) of Leya Iseka (20). Die laatste scoorde in alle competities, beker en EL inbegrepen, nochtans al 9 (mooie) goals in 1485 minuten (63,5 procent van de totale speeltijd), 1 keer om de 165 minuten. Béter dan Leye in de twee vorige seizoenen (1 doelpunt om de 223,61 minuten in 2016/17, 1 om de 177,5 minuten in 2015/16), maar de Senegalees was in de opbouw van het spel, als meer duelkrachtige targetspits die overal uitzwermde, veel belangrijker dan de meer afwezige sluipschutter Leya Iseka. Leye telde vorig seizoen niet toevallig ook 5 assists en 5 voorassists. De vraag is: zal Essevee zo’n type spits, naast ook een duelkrachtige middenvelder (en eventueel een verdediger), willen betalen?