De keuze van de redactie

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Matthias Stockmans, redacteur bij Sport/Voetbalmagazine, kijkt dit weekend uit naar de wedstrijd Anderlecht – Lokeren.

De laatste speeldag van play-off 1 draait niet enkel om de titel. Bijna even belangrijk, zeker voor de maatpakken in de bestuurskamers, is het ticket voor de Champions League. De kampioen mag -net als Anderlecht dit jaar- rechtstreeks naar de poulefase van de CL, het nummer twee komt in de laatste voorronde terecht. Om en bij de tien miljoen euro is waar om gestreden wordt: dat is het verschil tussen je groep proberen bijeenhouden of ze kunnen versterken.

Anderlecht is dankzij de zege op het veld van Zulte Waregem al zeker van een CL-ticket. Tegen Lokeren verkeert het dus in een luxesituatie. Na een nochtans teleurstellend kampioenschap al zeker van Champions Leaguedeelname en bovendien de beste kaarten om de titel te pakken. Op de laatste speeldag, net zoals vorig seizoen.

Het zou het grote gelijk bewijzen van Herman Van Holsbeeck, die vorig seizoen al gewag maakte van een gewijzigde aanpak: “De leider na de reguliere competitie krijgt steevast een klop van de hamer en staat bij de start van de play-offs onder zware druk. Ik herinner mij hoe ik eind vorig seizoen (2012) de kranten las, of ik zag de gezichten tijdens de vergaderingen van de Pro League… je kon zó aanvoelen dat men dacht: ‘We hebben ze te pakken.’ Nu zeggen wij: ‘We zullen trachten om als leider aan de play-offs te beginnen, maar als we twee punten achter staan, is dat geen drama.'”

De Brusselse manager wist waarover hij sprak: sinds de invoering van het play-offsysteem, waar Anderlecht trouwens grote bepleiter van was, in 2009 eindigde Anderlecht telkens als leider in het reguliere kampioenschap. Op dat eerste jaar na, zagen zij telkens hoe de concurrentie zich verkneukelde om de puntenhalvering bij de start van PO1.

Kortom: pieken in de play-offs en niet daarvoor. Het ging niet helemaal volgens plan -ondertussen werd John van den Brom van boord geduwd-, maar ondertussen is het wel de koers die paars-wit nu vaart.

Tegen Lokeren kan Anderlecht in eigen huis de kers op de taart zetten. Afgaande op de prestaties van beide teams op de voorlaatste speeldag zou dat geen probleem mogen opleveren: paars-wit verbaasde op Waregem, Lokeren liet zich in eigen huis aftroeven door Standard. Kersvers trainer van het jaar Peter Maes gaf trouwens -geheel tegen zijn aard in- zelf toe dat de motivatie en scherpte in zijn groep wat weggeëbd is na de bekerwinst.

Het zal vooral individueel zijn dat Lokeren Anderlecht misschien kan verrassen. Een eergierige Harbaoui die nog met Batshuayi strijdt om de topschutterstitel bijvoorbeeld. Of Hans Vanaken die zijn huzarenstukje van speeldag 1 -zijn eerste match in eerste klasse en meteen uitblinker met twee machtige goals- wil overdoen. Beide teams stonden dit seizoen drie keer tegenover elkaar: Lokeren won tweemaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier