De link tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren

Waasland-Beveren moet het voorlopig zonder Dirk Huyck doen. © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Verantwoordelijken van Waasland-Beveren en KV Mechelen hadden dit voorjaar geregeld contact. Maar er werd niks gefikst, houdt men vol in het Waasland.

Vorige week woensdagavond probeerden we Dirk Huyck te bellen. De voorzitter van Waasland- Beveren had in het verleden wel wat ervaringen met Mogi Bayat. In 2016 met de transfer van de Fransman Thibault Moulin en in januari van dit jaar nog met de overgang van Ryota Morioka.

Liever wilde Huyck na de eerdere gebeurtenissen in januari geen zaken meer doen met Bayat, maar bij Anderlecht kwam nu eenmaal niemand meer binnen zonder Mogi. Maar iemand naar Waasland- Beveren halen, no way.

Ook Dejan Veljkovic was er niet bepaald kind aan huis, al had hij er wel af en toe een speler lopen. Een paar jaar geleden bracht hij Milos Maric, inmiddels een medewerker van de makelaar, en deze zomer bracht hij Denzel Jubitana, een belofte van KV Mechelen.

De telefoon van Huyck sloeg woensdag direct op voicemail. Laat op de avond zou blijken waarom. De voorzitter werd gehoord in een zaak van poging tot omkoping. Meer bepaald het duel op de laatste speeldag van de reguliere competitie: KV Mechelen – Waasland-Beveren. Na ondervraging werd hij donderdagochtend weer in vrijheid gesteld. Een vrijheid onder voorwaarden.

Hetzelfde gebeurde met Olivier Swolfs, de financieel directeur van de club. Beiden mogen geen contact hebben met elkaar, maar ook niet met mensen uit het voetbal. Dat treft de club hard: Huyck, die een autozaak leidt, had gemakkelijk vier tot zes keer per dag contact met de sportieve staf en ontmoette geregeld spelers en trainer voor gesprekken op de club. In feite leidde hij de club sportief.

Swolfs, wiens zoon tot januari nog voor KV Mechelen voetbalde voor hij naar KAA Gent verhuisde en uitgeleend werd aan Waasland-Beveren, is ook aandeelhouder van de Wase club. Zijn advocaat is ook de advocaat van geel-blauw. Hij moet nu de beide dossiers gescheiden houden, maar mag wél blijven werken voor de club. Huyck heeft een andere advocaat.

Donderdagochtend wist men bij Waasland-Beveren ook al dat er spelers zouden worden verhoord. Later op de dag werd bekend wie: doelman Davy Roef en Olivier Myny, deze zomer getransfereerd naar OH Leuven en vorige winter even opgevrijd door KV Mechelen, zonder succes.

Roef werd een klein half uur ondervraagd over de wedstrijd tegen Mechelen en ook weer vrijgelaten. Hij traint alweer en loste weinig over de zaak, tenzij dat hij uit de vragen kon afleiden dat een en ander vooral was gebaseerd op ‘horen zeggen’.

Dat er dit voorjaar geregeld contact was tussen Waasland-Beveren en KV Mechelen, daar maakt niemand in het Waasland een geheim van. De Mechelaars hadden bouwplannen, waardoor ze play-off 2 elders zouden gaan spelen. Er waren met diverse clubs contacten, en uiteindelijk koos men voor de Freethiel. Dat werd ook contractueel vastgelegd, vandaar het overleg.

Binnen de club hoor je dat er misschien tijdens die gesprekken wel een vraag zou kunnen zijn gekomen uit de Mechelse hoek, maar dat er niks is gefikst. Dat Waasland-Beveren die partij met 2-0 verloor, was omdat het op was. In januari flirtte men nog even met play-off 1, maar dat zat er na het vertrek van Philippe Clement, Ibrahima Seck en Morioka al snel niet meer in.

Bovendien klikte het al lang niet met trainer Sven Vermant, van wie Huyck al snel off the record zei dat het niet de juiste man was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier