De Luikse jaren van Michel Preud’homme

© BELGA

De trainer van Club Brugge maakt zich op voor verplaatsing naar zijn ex-club Standard.

Michel Preud’homme is een kind van Luik en maakte daar heel wat mee. Zijn vader verliet het gezin toen de ex-doelman nog heel jong was. Zijn stiefvader biedt later gelukkig zekerheid en geborgenheid. Michel was een voorbeeldige leerling aan het Atheneum van Seraing en verdeelde zijn tijd tussen de school en Standard, waar hij zich op 30 januari 1969 als tienjarige inschreef.

De vaderlijke hand van Waseige

“Het is overduidelijk dat Robert Waseige een doorslaggevende rol speelde in de evolutie van Michel”, aldus Francis Remy, de man die al twee boeken wijdde aan Preud’homme. “Robert gaf hem zijn eerste kansen en maakte van hem een man. Michel was amper achttien jaar toen hij al in aanraking kwam met de top van het Belgisch voetbal. Op die leeftijd heeft men een ijzeren hand in een fluwelen handschoen nodig. Die rol vulde Waseige perfect in. In feite beschouwde hij Michel een beetje als zijn vierde zoon.”

De affaire-Waterschei

Zonder twijfel de moeilijkste periode in Preud’homme zijn carrière. Standard bereidt zich voor op de Europabekerfinale. En ook op nationaal vlak doet het, met nog één wedstrijd te gaan, mee voor de prijzen. Enkel een zege tegen Waterschei staat nog tussen hen en de titel. De Limburgers zitten zelf meer met de finale van de Belgische beker in gedachten en zijn goed bevriend met een aantal Standardspelers. Een akkoordje is snel uitgewerkt. Preud’homme hoorde de woorden ‘een premie geven’ vallen en werd voor een voldongen feit gesteld. (PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier