De opvallendste resultaten van de spelersenquête van Sport/Voetbalmagazine

Dennis Praet (hier in duel met Hajradinovic van AA Gent): volgens zijn collega's de meest overschatte voetballer op onze Belgische velden. © BELGA

246 spelers uit de Jupiler Pro League gaven hun mening over het Belgische voetbal. Wie zijn de meest overschatte en de meest onderschatte spelers, de beste scheidsrechters en de beste supporters? En hoe zit het nu met de aanvaarding van homo’s in ons voetbal?

Net als zes jaar geleden organiseerde Sport/Voetbalmagazine een spelersenquête. Deelname gebeurde op vrijwillige basis en onder de garantie van anonimiteit. Vijfenzeventig procent van de clubs verleenden hun medewerking. Club Brugge, KV Kortrijk, SV Zulte Waregem en KRC Genk werkten niet mee, zij zegden dat ze daar van de Pro League de toestemming niet voor kregen.

Bij de twaalf andere eersteklassers was de respons groot. In totaal kregen we 246 ingevulde vragenlijsten terug, wat een gemiddelde is van meer dan twintig per meewerkende club. Die kwamen van Anderlecht (31), KV Mechelen (27), AA Gent (25), Lierse (23), Westerlo (21), KV Oostende (20), Lokeren (20), Waasland-Beveren (19), Mouscron-Péruwelz (17), Cercle Brugge (16), Charleroi (14) en Standard (13).

De volledige resultaten lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine (vanaf 3 juni in de winkels), maar we geven je hier alvast enkele conclusies mee…

Povere arbitrage

Op de vraag onder welke andere coach de spelers in de Belgische competitie graag eens zouden werken, scoort de top drie van de voorbije competitie het best: Michel Preud’homme (39,8%), Besnik Hasi (20,3%) en Hein Vanhaezebrouck (19,8%). Zes jaar geleden stond Preud’homme op de tweede plaats, na Laszlo Bölöni en voor Jan Ceulemans.

De beste scheidsrechter op onze Belgische velden is volgens onze enquête Sébastien Delferière (30,1%), met ruime meerderheid verkozen boven nummer twee, Joeri Van de Velde (10,6%). Al zijn de profspelers niet te spreken over het algemene niveau van de scheidsrechters in onze competitie. 70% beoordeelt die als matig tot slecht.

Homoseksualiteit blijft taboe

Wat de onderwerpen in de taboesfeer betreft -omkoping, doping en homoseksualiteit- blijkt vooral homoseksualiteit in het voetbal nog steeds een heikel thema. 63,8% van de ondervraagde profspelers onderschrijft de stelling dat het een taboe blijft, 24,4% zegt dat het ‘min of meer geaccepteerd’ wordt. Vijf spelers zeggen nochtans een homo in onze eerste klasse te kennen.

Nog enkele uitsmijters:

Het gezelligste stadion is de Ghelamco Arena van AA Gent (43,1%) en het minst gezellige dat van KV Oostende. De supporters van Standard worden het hoogst ingeschat, 32,9% van de profspelers vindt de Rouches de beste supporters van het land. Al vinden diezelfde spelers dat Standard het slechtste veld heeft van België. Anderlecht mag zich op de borst kloppen met de beste grasmat.

Tot slot werd ook gepeild naar de meest onderschatte en overschatte speler in de Jupiler Pro League. Onderschat is Olivier Deschacht (52 stemmen) en overschat iemand van dezelfde ploeg: Dennis Praet (38 stemmen).

Enige nuance: er is een opvallende gelijkenis met Axel Witsel in 2009, hij werd toen ook als meest overschatte speler gestemd, nadat hij het jaar ervoor ook op jonge leeftijd verrassend de Gouden Schoen in ontvangst had mogen nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier