De overlevingsstrijd van KSV Roeselare

© Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Bij KSV Roeselare is het al jaren een kwestie van pompen of verzuipen. Een situatieschets.

Het bericht dat KSV Roeselare failliet verklaard werd, doet denken aan KRC Harelbeke destijds. Dat was ook een club die er op een dag, in 1995, voor het eerst in zijn geschiedenis in slaagde om naar de eerste klasse te promoveren en toen zelfs eens Europees speelde. De champagne vloeide rijkelijk, er werd op tafels gedanst maar het fjiestje verstomde snel.

In een overlevingspoging werden er op het einde ook nog buitenlandse investeerders binnengehaald, maar dat liep slecht af. Jaren later bleek dat de hotelrekening voor de Europese wedstrijd in Genua tegen Sampdoria nooit betaald was geweest.

Geen melkkoe

Tien jaar na KRC Harelbeke, in 2005, slaagde met KSV Roeselare een andere West-Vlaamse club erin om voor het eerst in zijn geschiedenis naar de eerste klasse te promoveren. In 2006 speelde het Europees en in 2010 degradeerde het weer. Intussen stond er op het Schierveldestadion een riant businessgebouw dat afbetaald moest worden en helemaal niet rendabel bleek. Dat hing de club al die tijd als een molensteen om de nek.

In 2013 was er al sprake van een dreigend faillissement. Toen was de club in handen van de door spelersmakelaar Didier Frenay aangebrachte Oostenrijkse zakenman Peter Waldner, die weigerde de afbetaling van het businessgebouw voor zijn rekening te nemen. Uiteindelijk kochten Yves Olivier en Johan Plancke de aandelen terug. Maar betere vooruitzichten kwamen er pas toen in 2016 de schatrijke Chinese zakenvrouw Dai Xiu Li Hawken de club overnam. Een jaar later speelde KSV Roeselare de promotiefinale tegen Antwerp, maar verloor die. In 2018 vertrok CEO (en – nog altijd – minderheidsaandeelhouder) Johan Plancke naar KV Oostende en kort daarna naar Anderlecht en kwam de Nederlander Brian Tevreden in zijn plaats. De kosten stegen nog, in tegenstelling tot de inkomsten, de investeringen rendeerden niet en de Chinese meerderheidsaandeelhoudster gaf aan niet langer als melkkoe te willen fungeren.

Nieuw infuus

Eind vorig seizoen waren de geruchten alarmerend : dramatische financiële toestand, betalingsachterstanden, kleinere aandeelhouders die hun aandelen nog snel te gelde probeerden te maken. Eind juli hield voorzitter Yves Olivier er in Sport/Voetbalmagazine nog de moed in. Hij sprak over saneren, mobiliseren van ondernemers in de welvarende regio Roeselare en meer lokale verankering en hij hoopte dat de stad enkele van zijn diensten naar Schiervelde zou verhuizen en als medehuurder van het businessgebouw mee zou helpen afbetalen.

Met een nieuw infuus, een nieuwe CEO, een nieuwe coach en negentien nieuwe spelers leek de club alsnog klaar voor een verlengde overlevingsstrijd. Maar met het door de ondernemingsrechtbank van Kortrijk uitgesproken faillissement is daar nu dus een einde aan gekomen, al dan niet tijdelijk. Het is nu afwachten of de advocaten van KSV Roeselare hier nog iets aan kunnen doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content