Opinie

‘De Rode Duivels voetballen nog altijd tegen het vrouwonvriendelijke Saoedi-Arabië’

Verbaasd kunnen we niet zijn, zegt François Colin na het Damso-debacle. ‘De top van de KBVB telt nauwelijks een vrouw en doet een beetje denken aan de regering-Trump, waar ook een aantal topposities niet zijn ingevuld.

De Duivels leven met rode kaken naar het WK in Rusland toe. Nagenoeg het hele land stond op stelten omdat de voetbalbond de dwaasheid had begaan de Brusselse rapper Damso het WK-lied te laten componeren.

Zoals velen had ik een week geleden nog nooit van Damso gehoord. Mijn muzikale (jeugd)helden zijn Raymond van het Groenewoud, Ray Davies, Van Morrison, Bob Seeger, Brian Wilson en Bruce Springsteen. Jonge lezers zullen meteen beseffen dat hiphop niet mijn ding is. Ik ken niets van deze muziekscène, maar voldoende om te weten dat het Sportpaleis geregeld vol loopt voor rappers van wier teksten de honden geen brood lusten.

Rode Duivels voetballen nog altijd tegen het vrouwonvriendelijke Saudi-Arabië.

De voorbije dagen las ik wat Damso zo al zingt. Wij, Vlamingen, storen ons terecht aan het woord hoer of slet, maar in het Frans – en in jongerentaal – wordt ‘putain’ te pas en te onpas gebruikt en heeft het ook ‘shit’ (ook niet echt proper natuurlijk) als betekenis gekregen. Als het niet verder ging dan dat was er wellicht geen man over boord geweest, maar van de lyrics van deze artiest word je echt niet vrolijk. Tegelijk is het er zo over dat je de teksten alleen maar met een grote korrel zout en een grimlach kan nemen. Bovendien huiver ik een beetje voor de gedachtenpolitie.

Ik besef dat vrouwen heel anders over dergelijk taalgebruik denken. Voor mij, als man, zijn het vooral domme woorden in de wind. Ik geloof echt niet dat ik vrouwonvriendelijk ben. Ik heb al snel afgehaakt bij de column van Herman Brusselmans op de sportpagina’s van Het Laatste Nieuws, omdat er elke week een madam werd opgevoerd die in verband werd gebracht met ‘poes’ en ‘langs achter’. En een half jaar geleden heb ik er op deze pagina voor gepleit dat de Red Flames, de speelsters van het nationale vrouwenteam, dezelfde premies moesten krijgen als de Rode Duivels.

Veel jonge mannen vinden deze muziekvorm echter geweldig. Michy Batshuayi en Eden Hazard dwepen met de man met Congolese roots. De aanvoerder van de Rode Duivels maakte zelfs een filmpje om het WK-lied van zijn idool aan te kondigen.

Toen Universal Music een half jaar geleden met hem op de proppen kwam, stond er in de voetbalbond niemand bij stil. Ook al was er toen al wat tegenwind in de Waalse pers. Damso kreeg het fiat van enkele belangrijke spelers en wie durft tegen hen in te gaan?

Een organisatie die vindt dat ‘de Rode Duivels samenhorigheid en verbondenheid moeten uitstralen en dat respect, integriteit en antidiscriminatie de hoogste prioriteit is’ had beter moeten weten. De grootste fout werd echter deze week gemaakt, toen in de slipstream van de #metoo-beweging en op Internationale Vrouwendag met veel arrogantie werd aangekondigd door te gaan met Damso.

Onder druk van de media, de publieke opinie, de politici en vooral de sponsors werd nauwelijks 24 uur later al bakzeil gehaald. KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns kwam net te laat als verdediger van de goede smaak. De Vlaamse bondstop had de boodschap al eerder begrepen en wilde Damso meteen terugfluiten. De schuld voor dit debacle lag ook niet, zoals Allijns in De Zevende Dag beweerde, aan de communicatie, maar aan de beslissing om als een bosje wereldvreemde mannen voet bij stuk te houden. Het onverdedigbare valt niet te verdedigen.

Verbaasd kunnen we echter niet zijn. De top van de KBVB telt nauwelijks een vrouw en doet een beetje denken aan de regering- Trump, waar ook een aantal topposities niet zijn ingevuld. De directeur marketing en communicatie werd eind vorig jaar de laan uitgestuurd en begin 2018 volgde CEO Koen De Brabander zijn voorbeeld. Gérard Linard, de 74-jarige bondsvoorzitter, combineert nu zowat alle taken. En dit aan de vooravond van een Wereldbeker.

De voorbereiding begint alvast volgende week met een oefeninterland tegen Saudi-Arabië, een van de meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld. De laatste maanden waait er een nieuw windje in de woestijn, maar de religieuze politie doet er nog zijn dagelijkse ronde.

Hoe dan ook, niemand moet rouwen om Damso of een WK-lied. Als België wereldkampioen wordt, hebben we nog altijd een echte Vlaamse hit achter de hand: ‘ Olé, olé, we are the champions.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier