De Slag om Vlaanderen: waar komt de rivaliteit tussen AA Gent en Club Brugge vandaan?

Club Brugge - AA Gent van oktober 2016 © Belga Image

Twee beladen toppers op de negende speeldag in de Jupiler Pro League, met zondag vóór Anderlecht – Standard (18 uur) eerst Club Brugge – AA Gent (14.30 uur). Waar komt die rivaliteit tussen de Oost- en West-Vlamingen vandaan? Geert Foutré van Sport/Voetbalmagazine legt de historiek achter de ‘Slag om Vlaanderen’ uit.

Dit stuk dateert van 27 januari 2017 en halen we voor de gelegenheid opnieuw boven.

Brugge en Gent zijn van oudsher rivalen. Al van in de middeleeuwen droegen ze beurtelings de titel van machtigste Vlaamse stad. De voetbalrivaliteit vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig, te beginnen met de degradatie van AA Gent naar tweede klasse in 1971. Een jaar eerder waren ze nog in mekaars buurt geëindigd: Club als tweede en de Gantoise – zoals de club toen nog heette – als derde. Twee jaar na de degradatie van Gent werd Club in 1973 kampioen, terwijl de Buffalo’s steeds dieper wegzakten. In 1974-75 speelden ze zelfs een jaar in derde klasse.

Lijdzaam keken de Gentenaars die de Buffalo’s trouw waren gebleven, toe hoe om de twee weken de perrons vol stonden met Gentenaars die met blauw-zwarte attributen richting Brugge spoorden om topvoetbal te gaan aanschouwen.

Terwijl Gent in lagere afdelingen vegeteerde, klom Club snel naar de top in België en zelfs in Europa. Tussen 1976 en 1978 werd Blauw-zwart drie seizoenen op rij kampioen en speelde het twee keer een Europese finale tegen dé toenmalige Europese topploeg, FC Liverpool. Lijdzaam keken de Gentenaars die de Buffalo’s trouw waren gebleven, toe hoe om de twee weken de perrons vol stonden met Gentenaars die met blauw-zwarte attributen richting Brugge, 50 kilometer verder, spoorden om topvoetbal te gaan aanschouwen. Door de rechtstreekse uitzendingen van de Europese wedstrijden, waarin Club vaak stuntte, werd het in die tijd FC Vlaanderen.

Ook toen AA Gent in 1980-1981 terugkeerde naar eerste klasse bleef Gent een verdeelde voetbalstad. Dat de Buffalo’s de jaren daarop derde en vierde werden terwijl Club zelfs tegen de degradatie vocht, veranderde daar niets aan. Bij de Vlaamse derby waren ook in het Ottenstadion de Brugse fans, onder wie veel Gentenaars, vaak in de meerderheid.

Bij Gent besefte men stilaan dat het onbegonnen werk was om die mensen te ‘bekeren’. De kentering begon toen Gent met zijn familietribune startte om jonge supporters te lokken, wetende dat dat de enige kans was om een nieuw publiek te bouwen.

Drie momenten hebben de ommekeer ingezet. Het eerste moment waarop Gent zich opnieuw de evenknie van Club voelde, was op 1 april 2006, toen de Buffalo’s onder leiding van Mbark Boussoufa Club met 4-1 klopte en bij momenten wegspeelde.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het tweede moment was de intrede in de Ghelamco Arena vanaf het seizoen 2013-2014, waardoor Gent opeens de moderne faciliteiten én een extra budget wegens verhoogde inkomsten kreeg, waar men in Brugge alleen nog maar kan van dromen. Dit seizoen komt het budget van AA Gent (30 miljoen) aardig in de buurt van dat van Club (38 miljoen). Tien jaar geleden was het Gentse budget (8 miljoen) nog maar de helft van het Brugse (15 miljoen).

De ontbrekende schakel in de emancipatiebeweging van AA Gent was de landstitel in 2015

De ontbrekende schakel in de emancipatiebeweging van AA Gent was de landstitel in 2015 en de blijde invaart waarbij 120.000 Gentenaars in de binnenstad hun ploeg omarmden.

Vandaag is AA Gent zijn minderwaardigheidscomplex ten opzichte van Club kwijt. Het heeft met zijn sterke prestaties in de Champions League – welke Belgische club kon daar de afgelopen decennia zijn eigen spel opleggen aan de tegenstander? – ook buiten de eigen stadsgrenzen aan respect gewonnen.

Het gevolg? In het Gentse stadscentrum worden Buffalosjaals niet meer smalend bekeken. Gent is weer grotendeels een Gantoisestad geworden. Al zal de verovering van Vlaanderen meer tijd in beslag nemen – lees: meer prijzen en meer historische prestaties. En meer zeges tegen Club.

Badeendjes

Begin februari 2016 was er nog het ‘badeendjesincident’ rond Thomas Meunier. De toenmalige Clubverdediger, intussen verkast naar het Franse PSG, bracht toen een badeendje mee voor de camera. De Clubfans hadden die meegebracht om de Buffalo’s te jennen na geklaag van (intussen voormalig) Gentcoach Hein Vanhaezebrouck in de kranten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier