De Sutter: ‘Dennis Praet is een beetje onze Iniesta’

© BELGA

Anderlecht verwacht veel van zijn goudhaantje Dennis Praet (18), die voor zijn seizoen van de doorbraak staat. Sport/Voetbalmagazine maakte een portret.

Vooral de komst van John van den Brom wordt aangestipt als cruciaal in de ontwikkeling van Dennis Praet. Georges Heylens, scout van Lille: “Lille heeft Hazard progressief in de ploeg gebracht en het is door te spelen dat hij stappen zette. In het geval van Praet heb ik veel vertrouwen in de nieuwe coach John van den Brom. Ik heb Vitesse vorig seizoen verscheidene keren aan het werk gezien en hij heeft een offensieve instelling. Hij is niet bang om jongeren te lanceren.”

Jan Boskamp volgt die redenering: “Met Van den Brom gaat alles veranderen. Zijn komst is uitstekend nieuws voor Dennis. Bij Anderlecht is jongeren lanceren uiteraard niet het enige. Je moet ook spektakel brengen en vooral… winnen. Die drie dingen gaan niet altijd samen. Maar Praet is in staat om zich door te zetten, ook al mist hij nog wat kracht in de duels. Hij kan dominant worden, zoals hij dat was bij de jeugd. En op voorwaarde dat die dominantie wordt geaccepteerd door zijn ploegmaats.”

Ook Dennis’ vader Herman Praet is blij met de komst van een Nederlandse trainer. “In Nederland worden jongeren veel sneller gelanceerd in het eerste elftal. Kijk maar naar Adam Maher van AZ. Bijna dezelfde leeftijd als mijn zoon, en hij schakelde Anderlecht wel uit in de Europa League.”

Zoals Iniesta

Over de kwaliteiten van de achttienjarige spelmaker zijn de kenners het alvast eens. “Het is een fantastische speler”, zegt Jan Boskamp, die Praet al volgt sinds zijn periode bij RC Genk. “Fantastische visie, zeer goeie pass in beide voeten en heel rijp voor zijn leeftijd.”

Tom De Sutter ziet hem elke dag op training bezig en speelde vorig seizoen met hem samen in de bekermatch tegen Lommel. Anderlecht won 4-0, dankzij onder meer twee assists van Praet. De Sutter: “Praet was toen een beetje onze Andrés Iniesta. Zijn spelstijl lijkt erg op die van de Barcelonaspeler. Sterke techniek, goeie vista, houdt zeer goed de bal bij, zoekt vaak naar de meest eenvoudige oplossing en speelt meestal in één of twee tijden. Hij voetbalde in die match zonder stress en toonde dat hij het niveau aankon. Hij verdient meer speelminuten.” (DDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier