De Sutter: ‘Op veel vlakken ligt Turkije zelfs voor op ons’

Tom De Sutter bij Lokeren. © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Tom De Sutter (31) keerde deze zomer terug naar België en tekende bij Lokeren. Dat de spits het ondanks de sportieve ontgoocheling toch een leerrijk jaar vond in Turkije, viel al in elke krant te lezen. In Sport/Voetbalmagazine legt hij ook uit waarom.

Tom De Sutter: “Als gezin kenden we er een toffe tijd. De communicatie met andere mensen was stroef omdat er maar weinig Engels spreken, we waren vooral op elkaar aangewezen, onze wereld was vrij klein en dat was zeker niet altijd gemakkelijk. Maar het leven was er goed en we deden heel veel samen met de kinderen. We zijn ook vaak in de nabijgelegen bergen en aan de kust gaan wandelen. Dan moet je weten dat ik het jaar ervoor bijna nooit thuis was, door het drukke programma bij Club Brugge en door de opstart van de padelclub hier. Mijn zoontje was drie maanden en ik had hem bijna nog niet gezien. In Turkije kwamen we tot het inzicht dat we toen aan 150 per uur leefden, omdat we daar maar aan 70 per uur leefden.”

Hij belandde in Turkije op een woelig moment in de landelijke geschiedenis. Heeft hij er zich onveilig gevoeld? “Eigenlijk niet”, antwoordt De Sutter. “Turkse spelers zegden wel eens ‘pas op’ en raadden mij aan om in de bus niet dicht bij het raam te zitten, omdat er weleens een steen door zou kunnen vliegen waarschijnlijk. Misschien ben ik naïef, maar ik denk niet dat mensen spelers moedwillig willen kwetsen. Dus ik was daar eigenlijk vrij gerust in. Toen ik in juli voor enkele dagen ben teruggekeerd om mijn verhuis te regelen, heb ik wel vijf minuten geluk gehad: kort nadat ik in Istanbul was opgestegen, was er die poging tot staatsgreep en werd de luchthaven gesloten.”

In april was er in Bursa, waar hij speelde en woonde, een aanslag. De Sutter: “Ja, aan de bekendste moskee van de stad blies er zich toen een vrouw op. Af en toe kwamen we daar voorbij. Er was wel wat schade, maar er waren geen andere slachtoffers. Die week waren we in het weekend vrij en waren we van plan om enkele dagen naar Izmir te gaan. Maar uiteindelijk deden we dat niet omdat mijn vrouwtje bang was dat er iets zou gebeuren. Voor de rest konden we er een vrij normaal leven leiden. Op veel vlakken ligt Turkije zelfs voor op ons. De voordeur van ons huis moesten we openen met een vingerafdruk en ook de internetverbinding was beter dan hier. Qua manier van denken en mentaliteit zijn ze er wel een stuk achter. President Erdogan dankt er zijn macht blijkbaar vooral aan de steun van minder belezen mensen op het platteland. Het onderwijssysteem begint er intussen wel goed op gang te komen.”

Zou hij er nog op vakantie gaan? “Ja. Maar ik ben wel tevreden dat ik er momenteel niet meer moet leven, want ik vrees dat het er nu een beetje chaotisch is en dat dat nog een hele tijd zo zal blijven.”

Lees het volledige interview met Tom De Sutter in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 10 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier