‘De timing van Vanhaezebroucks uithaal is geen toeval’

Hein Vanhaezebrouck

Hein Vanhaezebrouck schoot in een reactie op zijn ontslag bij RSC Anderlecht met scherp op zijn vroegere werkgever en diens voorzitter Marc Coucke. Drie vragen aan Sport/Voetbalmagazine-journalist Christian Vandenabeele.

Waarom haalt Hein Vanhaezebrouck opeens zo hard uit?

CHRISTIAN VANDENABEELE: Daar is hij heel duidelijk over: hij is het zat dat na drie en een halve maand zijn ontslag bij Anderlecht financieel nog altijd niet volledig is afgehandeld. Omdat niets anders al hielp om dat afgehandeld te krijgen, zei hij, richtte hij zich nu tot de media. Niet dat zijn familie ondertussen honger lijdt, maar intussen ziet hij dat de media van Anderlechtzijde ingefluisterd krijgen dat het contract wel al volledig is afgehandeld en dat er cijfers uit zijn contract gelekt worden. Dat frustreert hem.

Het is althans de aanleiding die hijzelf aanhaalt om ook voor het eerst over zijn ontslag en zijn werk bij Anderlecht te spreken. Toeval of niet, volgens mij niet, maar een ongeschikt moment is dat niet, nadat op speeldag 1 van play-off 1 Anderlecht na een ontstellend zwakke prestatie met 3-0 verloor in Genk en iedereen kon zien dat met zijn ontslag de problemen allesbehalve zijn opgelost. Dat zette hij met zijn interview nog eens dik in de verf en dat deed hij conform zijn persoonlijkheid, zijn visie en zijn stijl. Zo kennen we Hein. Alleen schiet hij er nu wel een hoofdvogel mee af: de eigenaar en voorzitter van de grootste club van het land én de voorzitter van de profliga, die hij dus vergelijkt met Balthasar Boma van FC De Kampioenen.

Waarom doet hij dat?

VANDENABEELE: Omdat het Marc Coucke is die hem ontsloeg, die hem nog altijd niet volledig vergoedde voor dat ontslag én omdat hij onder Marc Coucke niet kon functioneren zoals hij vindt dat een trainer op dat niveau moet kunnen functioneren.

De overname van Anderlecht door Marc Coucke, op het moment dat Vanhaezebrouck er al was, veranderde de clubcultuur volgens Vanhaezebrouck volledig. Het was niet meer de club waarvoor hij getekend had. Misschien zijn er trainers die wel eens de mening van hun voorzitter vragen, al dan niet uit beleefdheid, maar Vanhaezebrouck is niet het type dat goed verdraagt dat een voorzitter tijdens de rust in de kleedkamer komt om spelers te motiveren en/of instructies te geven. Blijkbaar waren daar bij het begin van de samenwerking met Marc Coucke ook geen duidelijke afspraken over gemaakt.

Vanhaezebrouck vindt dat zijn imago een deuk kreeg en dat daarom de volgende stap in zijn carrière wellicht niet deze wordt die hij in gedachten had toen hij voor Anderlecht tekende om het daar uiteraard helemaal te maken. Dat zegt hij ook: niet iedereen in de voetbalwereld kent de context van zijn ontslag. Hij vond dat het moment gekomen was om dat toe te lichten. Ongetwijfeld ook met het oog op zijn eigen toekomst, in een tijd dat de trainerspostjes verdeeld worden. Wat uiteraard zijn goed recht is.

Wat wordt dan de volgende stap in zijn carrière?

VANDENABEELE: Dat zal van het aanbod afhangen. Hij zei al dat zijn gezin klaar is voor het buitenland. Dus sluit ik niet uit dat hij ja zegt, mocht hij een aanbieding krijgen van een interessante club waar hij zijn ding kan doen uit een land met een goede levenskwaliteit.

Toen hij destijds bij Genk werd ontslagen, keerde hij terug naar zijn moederclub KV Kortrijk. Maar dat was nog in het begin van zijn carrière. Intussen bouwde hij bij AA Gent een reputatie op van toptrainer en verwacht ik niet dat hij weer een stap naar een middenmoter zal zetten.

Van de top zes zijn er drie clubs die hij nog niet trainde: Standard, Club Brugge en Antwerp. Bij Standard is Michel Preud’homme in principe ook volgend jaar nog trainer. Bij Club Brugge vertrekt Ivan Leko zo goed als zeker, maar daar ligt Vanhaezebrouck niet zo goed bij een deel van de supporters. Antwerp lijkt mij wel een optie, mocht Laszlo Bölöni daar inderdaad vertrekken: een ambitieuze club die aan het groeien is met een West-Vlaamse voorzitter nog wel.

Maar ik vraag mij vooral af: zou hij neen zeggen mocht AA Gent hem terugroepen? Ik denk het niet. Het is geweten dat voorzitter Ivan De Witte hem hoog inschat en hem op een dag wel ziet terugkeren. Momenteel, één speeldag ver in play-off 1, ziet het er wel niet naar uit dat Gent binnenkort al afscheid zal nemen van Jess Thorup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier