De transfer van Makarenko: wat kan Anderlecht verwachten?

Yevhen Makarenko © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Anderlecht plukte in Kortrijk Makarenko weg. De Oekraïner werd er een openbaring, nadat hij in zijn thuisland op een zijspoor belandde.

Jevgen Makarenko (26) belandde begin augustus in Kortrijk via de in West-Vlaanderen woonachtige Oekraïner Sergij Serebrennikov, ex-speler van onder meer Club Brugge die nu werkt voor het bekende Oekraïense Prostar Football Agency van Vadim Shabliy. Hij tekende er een contract voor één jaar met een optie op een tweede. KVK haalde hem als aanvallende linksback, maar hij bleek defensief kwetsbaar.

Makarenko, die drie A-caps voor Oekraïne telt, miste ook wedstrijdritme. Vorig seizoen speelde hij met Dynamo Kiev nog Champions League, maar met een aflopend contract belandde hij er nog voor de jaarwisseling op een zijspoor.

In Kortrijk begon hij pas te renderen toen Glen De Boeck hem centraal op het middenveld uitspeelde, vóór de verdediging, naast Hannes Van Der Bruggen. Daar, verklaarde Makarenko toen, liggen zijn roots. Hij werd er warempel een openbaring: makkelijk aanspeelbaar, rustig, balvast, klaarkijkend, ook onder druk voetballende oplossingen vindend, weinig balverlies lijdend. KVK lichtte de optie op een extra seizoen en wou hem een langduriger contract aanbieden. Maar Anderlecht maakte gebruik van een contractclausule waarin staat dat hij voor 1,2 miljoen euro weg kan.

Makarenko, die in Kortrijk ‘geen zuivere 6’ genoemd wordt, beschikt alleszins over het voetballend vermogen dat de huisstijl van Anderlecht vereist. In welke mate hij bij Anderlecht zal renderen, zal ook afhangen van de samenstelling van de rest van het middenveld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier