De ‘vernieuwde’ Rode Duivels: evolutie in selectie, revolutie in dug-out (en straks ook op veld?)

Roberto Martinez © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De nieuwe bondscoach Roberto Martinez verbaasde met de comeback van vooral Steven Defour en Kevin Mirallas bij de Rode Duivels en de Voetbalbond (KBVB) nog meer met het aantrekken van de Franse oud-wereldkampioen Thierry Henry als assistent van de Spanjaard. Redacteur Peter T’Kint van Sport/Voetbalmagazine duidt een en ander.

De nieuwe technische staf rond de Rode Duivels is eindelijk bekend. Met Thierry Henry toverde de KBVB nog een verrassende naam uit de hoed. Een klinkende naam ook, maar komen ze bij hem terecht en wat kan hij betekenen?

Peter T’Kint: ‘Heel wat oud-voetballers waren kandidaat, op de uiteindelijke shortlist stonden drie namen: twee Belgen en de Fransman Henry. Henry was al eerder in beeld bij de nationale ploeg – het was de Duitser Ralf Ragnick, die ook kandidaat-bondscoach was, die Henry aanbracht. De KBVB heeft die contacten warm gehouden.

Als ze allemaal achter één filosofie kunnen kruipen, is het woord revolutionair zeker van toepassing

‘Met de aanstelling van Henry bestrijkt de hele staf nu een breed internationaal spectrum: een Spaanse bondscoach, een Spaanse en een Belgische keeperstrainer, een Britse assistent en een Franse assistent, met ervaring in Italië, Spanje en Engeland. Het enige wat nog ontbreekt, is iemand uit de Bundesliga, maar die ervaring bracht de vorige bondscoach voldoende. Als ze allemaal achter één filosofie kunnen kruipen, de nieuwe bondscoach van België wil ‘Spaans’ voetbal koppelen aan ‘Brits’ tempo, is het woord revolutionair zeker van toepassing.

‘Martínez heeft het in zijn communicatie vaak over winnen, en daar heeft Henry ervaring mee. Vijf keer kampioen in drie verschillende landen, Europees kampioen, wereldkampioen. Daar kon geen Belgische kandidaat tegenop. In de Franse nationale ploeg was hij aanvoerder en had hij geregeld een duidelijke mening over de gang van zaken, ook toen het later ontspoorde. Meer dan eens ging Henry in tegen de bondscoach.

De voetbalbond wil opleiders met zo’n multiculturele achtergrond inschakelen in de begeleiding van de nationale ploegen

‘Hij heeft ook een multiculturele achtergrond, niet onbelangrijk in het ‘nieuwe’ België. De voetbalbond wil opleiders met zo’n multiculturele achtergrond inschakelen in de begeleiding van de nationale ploegen, hij kan al tips geven. En tot slot: Henry was een goeie spits en heeft ongetwijfeld nog veel tips voor het grote aantal relatief jonge spitsen in de nationale ploeg.’

Martinez vist Matz Sels, Steven Defour, Kevin Mirallas en Thorgan Hazard op. Welke naam mag het meest verbazen?

‘Voor de keuze als derde doelman ging het tussen Matz Sels en Koen Casteels. Die laatste had de pech dat de Bundesliga deze zomer veel later startte dan het Championship en hij nog niet kon tonen – tenzij in wat voorbereidingswedstrijden en een bekermatch – op welk niveau hij keept. Casteels mag ongetwijfeld later nog wel eens terug worden verwacht in de selectie.

Steven Defour
Steven Defour© BELGA
De Spaanse bondscoach wil winnaars en Steven Defour toonde dat op het veld

‘Defour overtuigde Martínez van zijn selectie in het duel met Liverpool. De Spaanse bondscoach wil winnaars en Defour toonde dat op het veld, net zoals Radja Nainggolan Martinez ook zeer hard charmeerde tijdens de Europese match tegen Porto. Nog meer door de grote ontgoocheling na de uitschakeling dan door zijn al bekende stijl op het veld. Allicht volgt er voor beide kuitenbijters, die graag ook wat van het leven naast de sport genieten, ook nog wel wat goeie vaderlijke raad in de eerste contacten, want Martínez drinkt geen druppel alcohol en heeft zo zijn duidelijke visie op voetbal en roken.

‘Thorgan Hazard, door de bondscoach in het lijstje spitsen ondergebracht, stond al dicht bij een EK-selectie en verdient een kans. Al geldt ook voor hem: de selectie van 25 is breed, er is nog een weg te gaan.’

Meteen een primeur voor Martinez: nooit eerder riep een bondscoach geen enkele speler uit de Belgische competitie op. Wat moeten we daarvan denken?

‘Een paar spelers uit de Belgische competitie – Björn Engels, Youri Tielemans, Leander Dendoncker – zijn doorgeschoven naar de beloften, die onder leiding van Johan Walem de volgende vier wedstrijden moeten winnen. België staat in groep 1 slechts derde na het verlies in Montenegro, en de KBVB wil absoluut naar het EK. Engels is pas terug uit blessure en heeft een Champions League om stappen te zetten, van de twee Anderlecht-beloften wordt dit seizoen ook veel verwacht. Een paar EK-gangers – Christian Kabasele, Jordan Lukaku, Thomas Meunier – zijn na Frankrijk naar het buitenland getransfereerd.

Martinez’ nieuwe start is er een van evolutie, geen revolutie

‘Martínez laat de Belgische competitie wel volgen, en zet zich zelf ook af en toe in de tribunes, maar houdt voor zijn eerste afspraak vast aan de EK-selectie (20 van de 23 zijn er nu ook weer bij) plus nog wat bekende namen. Zijn nieuwe start is er een van evolutie, geen revolutie, zoals dat ook al het geval was bij de start van Marc Wilmots. Revolutie was er in de dugout én straks misschien ook in de animatie op het terrein.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier