De Vloek van Francky Dury: welke trainer wordt het tiende ‘slachtoffer’?

Francky Dury © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Trainers die op de wip zitten ontmoeten beter niet het Zulte Waregem van Francky Dury.

Dury is de langst regerende trainer in eerste klasse: op 30 december 2011, na een periode bij AA Gent en de Belgische voetbalbond, nam hij bij Essevee over van Darije Kalezic. 5 jaar, 9 maanden en 5 dagen later is hij er nog altijd de sportieve baas, nadat hij van 2005 tot 2010 ook al trainer was geweest van de fusieclub. In die twee periodes zag Dury heel wat coaches komen en gaan. En heel opvallend: al liefst negen keer sloeg hij de laatste nagel in de doodskist van een collega – zesmaal zelfs die van een topclub.

Het jongste slachtoffer van ‘De Vloek van Dury’: Hein Vanhaezebrouck, die twee dagen na de 0-1-zege van Zulte Waregem in Gent opstapte. Het eerste slachtoffer: Jan Boskamp, eind augustus 2006, die als coach van Standard na een magere 1-1 thuis tegen Essevee twee dagen later zijn C4 kreeg. Een maand later was Slavo Muslin, de coach van het rijke Lokomotiv Moskou aan de beurt, nadat het kleine Zulte Waregem hen had uitgeschakeld in de UEFA Cup (al speelde Lokomotiv daarna wel nog twee competitiematchen). In november 2006 vloog Thomas Caers buiten bij STVV, na 3-0 verlies aan de Gaverbeek (waar Caers nu jeugdtrainer is…). Twee jaar later, eind oktober 2008, werd Dirk Geeraerd ontslagen door Roeselare na een 0-3 tegen Zulte Waregem van coach Dury.

De grootste namen moesten dan nog volgen: op 4 november 2012 won Dury met Essevee met 0-1 op Club Brugge. Daags nadien werd Georges Leekens op straat gezet bij blauw-zwart. Hetzelfde overkwam Guy Luzon, in oktober 2013, nadat de fusieclub met 1-2 had gewonnen op Standard, wat zelfs tot een supportersopstand leidde.

Daarna leek de vloek even verdwenen, tot 21 december 2016. Toen leidde Dury zijn ploeg naar een 1-0-zege tegen Racing Genk. Vijf dagen later stond Peter Maes op de keien. Dit seizoen versloeg Zulte Waregem op de tweede speeldag STVV met 2-0, waarop Bartolomé Márquez meteen mocht inpakken. Waarna ook Vanhaezebrouck volgde bij AA Gent. Benieuwd wie het tiende ‘slachtoffer’ wordt…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier