De waarheid achter de stunttransfer van Victor Valdés

Victor Valdes © Belga Image
Thomas Bricmont

Hoe Standardvoorzitter Bruno Venanzi de juiste feeling toonde en Daniel Van Buyten nooit tussenkwam in de zotste transfer van deze wintermercato.

De komst van de man die meer dan 500 wedstrijden speelde voor FC Barcelona is een ongelooflijke publiciteitsstunt voor Standard en straalt ook af op onze hele competitie. Maar een vraag brandt op de lippen sinds de geruchten werkelijkheid werden: hoe kan een Belgische club, die niet actief is in Europees verband en nog serieus moet strijden om PO1 te halen, zo een emblematisch figuur uit het internationale voetbal naar de Jupiler Pro League lokken?

Achter die onwaarschijnlijke transfer zitten twee Engelse advocaten, die liever ver weg blijven van pers en publiek. Ze werken voor het managementbedrijf InterLex Sport, dat verantwoordelijk is voor heel wat transfers van Spaanse voetballers naar de Premier League (Xabi Alonso naar Liverpool, Juan Mata naar Chelsea, enz…) en dat momenteel ook de belangen behartigt van Julien De Sart. Ze werken met behulp van mensen als Mbo Mpenza, Olivier Guilbaud en Yassin Attayeb, die zich specialiseren in spelersbegeleiding.

Op maandag 18 januari valt de naam van Victor Valdés voor het eerst op Sclessin en verspreidt het gerucht zich snel door de wandelgangen. Aanleiding is een telefoontje van voorzitter Bruno Venanzi aan een van de twee Engelse advocaten van InterLex Sport. Hij stelt hen de vraag: “Hebben jullie nog een ervaren doelman in jullie portefeuille zitten?” De stem aan de andere kant van de lijn noemt Valdés. Too good to be true, wordt aanvankelijk gedacht.

Maar een telefoontje aan de makelaar van de ex-Barçagoalie versnelt de zaken. Deugine Carvajal, die samenwerkt met InterLex Sport, neemt het aanbod ernstig en praat erover met Valdés. De dag nadien, dinsdag 19 januari, wordt Manchester United op de hoogte gesteld van die onderhandelingen. Nadat de Mancunians eerder een bod van een Engelse eersteklasser (Newcastle) hadden geweigerd, reageren ze positief op de Belgische piste. Ineens wordt een verhuis naar Standard door de drie partijen (speler, makelaar en Man U) als serieus bestempeld. Zij zien Standard als een kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen nadat een kruisbandletsel en een lange periode als bankzitter hem zwaar vielen. Op vrijdag lijkt de deal al bijna helemaal rond, beide clubs zijn akkoord over de verdeling van het hoge loon van Valdés, enkele uren later wordt het contract getekend.

Daniel Van Buyten heeft dus nooit zijn internationaal netwerk moeten aanspraken in dit dossier. De eerste keer dat hij en Valdés elkaar spraken, was zondag om 14u45 op de luchthaven van Luik. Waar de ex-Bayernverdediger, aan de zijde van Venanzi, stond te wachten wanneer de Spanjaard en zijn management uit het vliegtuig stapten.

Lees de hele reportage over de toptransfer van Victor Valdés in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 27 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier