De Witte: ‘De transfer van Boussoufa doordrukken? Ik zou het niet meer doen’

Ivan De Witte blikt terug op het seizoen van de bevestiging.

Een jaar geleden vierde Ivan De Witte de allereerste landstitel met AA Gent. Het was de aanzet voor een wonderbaarlijk jaar, tot de benzinetank helemaal leeg was. In Sport/Voetbalmagazine maakt de Gentvoorzitter de balans op van het afgelopen seizoen.

Wat is hem het meest bijgebleven van het afgelopen seizoen? Ivan De Witte: ‘Een wondere wereld zou ik het niet noemen, eerder een nieuwe wereld, ingezet met die noche mágica van de titel. En dan die fantastische invaart in de binnenstad, met 125.000 mensen langs de kades. Vervolgens komt de vraag: wat nu? We hebben toen niet gezegd: opnieuw kampioen worden. Wel: bevestigen, een acceptabele rol spelen in de Champions League en voortwerken aan de uitbouw van de club”

“Bij de loting in Monaco kreeg ik complimenten dat we onszelf gebleven waren na het succes. Dat wilde ik aanhouden als leitmotiv: niet gaan zweven. Daarna bleken we op een wonderbaarlijke wijze de twee, Champions League en competitie, goed te combineren, met gigantisch sterke wedstrijden in de Champions League. In januari nog dacht men: Gent wordt weer moeiteloos kampioen. Tot we die twee wedstrijden tegen Club verloren. Dat heeft invloed gehad op de machine. Die is toen beginnen te haperen. De vanzelfsprekendheid en de souplesse verdwenen. De blessure van Brecht Dejaegere was in die context vervelend. Je ziet pas wat je mist als hij er niet bij is. Waar het vorig jaar altijd meeviel, viel het nu op beslissende momenten wat tegen. In mijn opinie heeft de mentale belasting zwaar doorgewogen, misschien ook omdat links of rechts spelers al wat bijgedachten hadden. Met als gevolg dat Club de verdiende kampioen is geworden.”

Boussoufa

De voorzitter gaat in het interview ook het thema Mbark Boussoufa niet uit de weg, een transfer die in januari (en daarna) veel deining veroorzaakte. De Witte: “Het is bekend dat ik de komst van Mbark Boussoufa heb doorgedrukt. Ik was overtuigd dat de kwaliteitsinjectie die een Boussoufa kon geven absoluut noodzakelijk zou zijn om wedstrijden te spelen tegen teams die achteruit trokken en heel verdedigend gingen spelen, inclusief Anderlecht en een keer Club. Dan heb je spelers nodig die met een zekere creativiteit het verschil kunnen maken. Danijel Milicevic heeft dat een beetje. Vorig jaar hadden we dat veel minder, ploegen die helemaal gingen achteruit leunen. In Europa maakten we dat ook niet mee.”

“Dat een figuur zoals Mbark op psychologisch vlak impact had, zal wel, maar nu alles (doelt op de mindere prestaties na de winterstop, nvdr) op die factor schuiven zou er vér over zijn. De mentale vermoeidheid en een paar blessures, zeker die van Brecht Dejaegere, en onkans hebben ook mee gespeeld. Dat ook de andere transfers voorlopig niet zijn meegevallen, waardoor de vervangingsmogelijkheden beperkt bleven, eveneens. Ik zou wel voorzichtig zijn om ze allemaal af te schrijven. We hebben een paar zaken gedaan met het oog op de toekomst: Gustav Wikheim, Rob Schoofs…’

Heeft hij er spijt van dat die transfer doorgedrukt te hebben?

De Witte: (lange stilte) “Daar moet ik eens goed over nadenken. Spijt is een groot woord, maar … ik zou het niet meer doen. Het was, achteraf bekeken, niet de juiste stap op het juiste moment.”

(Jacques Sys en Geert Foutré)

Lees het volledige interview met Ivan De Witte in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 25 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier