De zaak-Mpoku: een verhaal van spelersmakelaars versus spelers/makelaars

© belgaimage
Thomas Bricmont

Paul-José Mpoku dook aan de zijde van zijn broer op in het bureau van een bestuurslid van Anderlecht. Welke rol speelde de sterkhouder van Standard daar?

Als de topper van afgelopen zondag tussen Club Brugge en Standard een ding aan het licht heeft gebracht dan is het de stabiliteit en de bijna foutloze organisatie van de Rouches. De nauwgezetheid van Standard werd nog het meest belichaamd door Paul-José Mpoku, die meer moest verdedigen dan hij gewend is en Hans Vanaken uit de wedstrijd hield. Het was voor de Congolese international een manier om op het veld de kritiek van buitenaf te verdrijven. Kritiek die los stond van zijn voetbalprestaties en vooral het gevolg was van zijn rol in de coulissen van het Belgische voetbal.

Flashback naar woensdag 16 oktober. Mpoku wordt in het bijzijn van makelaar Stijn Francis en zijn broer Albert Sambi Lokonga opgemerkt op Neerpede. Maar waarom begaf Mpoku zich op vijandelijk gebied? Navraag leerde dat Mpoku mee de onderhandelingen voerde met Michael Verschueren betreffende een contractverlenging van de getalenteerde middenvelder van Anderlecht. Het nieuws lekt snel. Vreemd, aangezien de bobo’s van Anderlecht met veel tevredenheid konden vaststellen dat ze de voorbije maanden vaak informatie uit de klauwen van de buitenwereld hebben kunnen houden.

De aanwezigheid van Mpoku op Neerpede is niet nieuw. Toen Sambi Lokonga nog voor de jeugdploegen van Anderlecht uitkwam, stond Mpoku geregeld langs de zijlijn. Zijn bezoek aan het oefencomplex van Anderlecht was deze keer wel het voorwerp van discussie. Want wat had een van de sterkhouders van Standard te zoeken in het bureau van een bestuurslid van Anderlecht? En vooral: welke rol speelt Mpoku? Die van spelersmakelaar of raadgever van zijn broer? ‘Hij is niet komen praten als Standardspeler. Hij was hier als grote broer die over mij waakt. Hij kan de zaken goed scheiden’, verduidelijkt Lokonga.

Francis, makelaar van de Brusselse middenvelder, zag hoe de polemiek via de sociale media werd aangewakkerd. ‘Paul-José is de broer van de speler en Stirr Associates handelt in naam van de speler. Als iemand van de familie een vergadering wil bijwonen, kan ik dat enkel toejuichen.’

‘Een familielid mag te allen tijde aanwezig zijn tijdens de onderhandelingen. Of het nu de vader, de moeder of de broer is’, liet de KBVB weten aan Le Soir. In het reglement met betrekking tot de rol van tussenpersonen staat nergens gestipuleerd dat een speler, die overigens ook zichzelf mag vertegenwoordigen, niet de makelaar mag zijn van een andere speler.

Bij Standard zitten ze enigszins verveeld met de situatie. ‘De directie, waar ik ook deel van uitmaak, heeft binnenskamers gezegd wat ze moest zeggen’, aldus Michel Preud’homme. ‘In mijn ogen kan je de betrokkenen enkel een beetje naïviteit aanrekenen. Maar meer niet…’ Standard kan echter niet ontkennen dat ze niet op de hoogte waren. De oprichting van de vennootschap PMK Company werd immers door notaris Catherine Jadin opgesteld. De echtgenote van Bruno Venanzi.

Het idee om een makelaarsbedrijfje op te starten, spookte al enkele jaren door het hoofd van Mpoku. Hij wilde in eerste instantie de mensen uit zijn entourage die zowat verloren liepen in het voetbalmilieu een houvast bieden. Zo kwam Mpoku jaren geleden onder meer bij de moeder van Loïs Openda terecht, die op dat moment belofte was bij Club Brugge. Mpoku wilde tegelijk ook zijn jeugdvrienden uit Verviers aan het werk zetten, die net als veel jongeren aangetrokken zijn door het beroep van spelersmakelaar. Er valt veel geld te verdienen, maar is de verwarring over de precieze rolverdeling niet nieuw. Hoeveel spelers uit de Jupiler League zouden er in het verleden niet vergoed zijn door hun raadgever nadat ze een ploegmaat naar hun stal hebben gehaald? Hoeveel jongens ruilen er hun petje van speler niet stiekem in voor die van makelaar? Dat soort praktijken zijn een publiek geheim, maar zijn geen uitzonderingen meer. In een economische sector, waar mensen de show blijven stelen terwijl ze aangeklaagd worden in een van de grootste schandalen uit het Belgische voetbal, is het niet evident om ook de spelers tot de orde te roepen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content