Defays: ‘Van het kaliber Camus lopen er niet veel rond in België’

© IMAGEGLOBE

Fabien Camus is tijdens deze competitiestart de revelatie bij bekerwinnaar RC Genk. Frank Defays, zijn ex-ploegmaat bij Charleroi, legt uit waarom de carrière van de getalenteerde middenvelder zo grillig verloopt.

Eén keer liet Camus zich in de media uit over zijn favoriete positie: “Als ik kan spelen in een vrije rol achter de spitsen, ben ik op mijn best. Van een aanvallende middenvelder wordt verwacht dat hij de ballen toegespeeld krijgt als hij goed positie kiest. Intelligente loopacties maken is belangrijk. Ballen ophalen is een taak voor anderen in de ploeg.”

Met de komst van Mboyo en de hevige Genkse concurrentie is zoveel vrijheid misschien wat veel gevraagd. Garanties over een basisplaats of speeltijd weigert Been sowieso te geven, zoals dat hoort bij een topclub. “Als speler heb je de keuze: ofwel knok je keihard voor je plaats en bewijs je dat je dat contract waard bent, ofwel vertrek je”, aldus Been.

Niet meteen de warme aanpak die Camus nodig heeft, zegt zijn ex-kapitein Frank Defays, al geeft hij aan dat ook Camus best wat water bij de wijn kan doen. Een verstandshuwelijk, heet dat dan. Defays: “Het maakt uiteindelijk niet zo veel uit op welke positie hij speelt, als hij maar kan blijven staan en het vertrouwen voelt om bevrijd te spelen. Dan zal hij zeker ook defensief zijn werk opknappen. Maar het is een gevoelige jongen die nood heeft aan menselijke warmte. Pas als hij die voelt, zal hij laten zien waartoe hij in staat is.”

“Het is niet zozeer zijn seizoensbegin dat me verbaasd heeft, maar dat het zolang heeft geduurd voor de echte Fabien Camus is opgestaan bij Genk. En van zo’n kaliber lopen er echt niet veel rond in België.” (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier