Defour naar Anderlecht: ‘Transfer van de eeuw’

Roger Vanden Stock, Steven Defour en Herman Van Holsbeeck © BELGA
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Steven Defour heeft een contract getekend voor vijf seizoenen bij Anderlecht. RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock noemde de transfer (van ‘meer dan 5 miljoen euro’) de ’transfer van de eeuw’.

Rode Duivel Steven Defour heeft een contract voor vijf seizoenen getekend bij RSC Anderlecht. Woensdagavond werd de centrale middenvelder door paarswit voorgesteld in Neerpede. Net als bij de nationale ploeg zal hij bij Anderlecht het rugnummer 16 dragen.

Eerder op de dag meldde Porto dat het 6 tot 6,5 miljoen euro vangt voor Defour. RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock hield het op “meer dan 5 miljoen euro”. Sowieso maakt het van Defour de duurste inkomende transfer in de Belgische voetbalgeschiedenis. De Servische spits Aleksandar Mitrovic, ook bij Anderlecht aan de slag, was tot op heden de duurste speler in de Belgische competitie. Vorig jaar legde de landskampioen 5 miljoen euro op tafel om hem los te weken bij Partizan Belgrado. “We hebben dezelfde woorden eerder in de mond genomen, maar deze keer is het echt wel de transfer van de eeuw”, verklaarde Vanden Stock.

“Deze transfer is historisch. Het is dan ook duidelijk dat we niet zoals een jaar geleden van een overgangsseizoen gaan spreken. Ons doel is de titel.”

Zijspoor in Porto

De 26-jarige Defour speelde sinds 2011 voor Porto, waarmee hij twee keer kampioen werd. De centrale middenvelder was er min of meer een vaste waarde, tot hij er afgelopen seizoen op een zijspoor belandde. Voor Defour naar Portugal trok, speelde de Mechelaar voor Racing Genk (2004-2006) en Standard (2006-2011). Met de Rouches won de Gouden Schoen van 2007 onder meer twee keer de titel (2008, 2009). Ook Standard wou Defour graag terug naar België halen. “Het was geen makkelijke beslissing. Ik heb fantastische jaren beleefd bij Standard, maar soms moet je aan jezelf denken en Anderlecht heeft me kunnen overtuigen”, verklaarde Defour zijn keuze. Defour kon ook kiezen voor het Nederlandse PSV.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Defour zal bij RSCA het vertrek van Kouyaté opvangen. Voorzitter Roger Vanden Stock trok naar Porto om de onderhandelingen af te ronden. Defour, die met het rugnummer 16 zal spelen, wordt in het Astridpark voorgesteld.

De transfer lag in handen van Luciano D’Onofrio, die tien procent van de transferrechten op Defour controleert via het investeringsvehikel Robi Plus. De man, goed bevriend met paars-wit, heeft ook goede banden met het investeringsfonds Doyen Sports Investments dat nog eens 33 procent van de rechten bezit. D’Onofrio moest enkel Doyen Sports overtuigen om de aandelen op Defour te bewaren, zodat Anderlecht slechts 57 procent van Porto hoefde uit te kopen. In theorie moest de club dus maar de helft van het bod van PSV evenaren. Dat bod van de Nederlanders bedroeg meer dan 5 miljoen euro, aldus Het Nieuwsblad.

Misschien ook transfer Van Buyten

De komst van Defour maakt de kans reëler dat nu ook Daniel Van Buyten een contract bij Anderlecht zal tekenen. Beiden zouden contact hebben gehad over een mogelijke transfer naar de landskampioen.

Van Buyten twijfelde de laatste maanden tussen een voetbalpensioen of een loopbaan bij Anderlecht. De transfer van Rode Duivel Defour zou die keuze volgens de krant kunnen vergemakkelijken in het voordeel van de landskampioen. Maandag hadden zij de 36-jarige verdediger nog gevraagd binnen de twee dagen duidelijkheid te scheppen.