Dennis Praet, de nieuwe golden boy van Anderlecht

© Belga

Dennis Praet, de nieuwe, piepjonge nummer 10 van Sporting Anderlecht, staat voor het jaar van de (grote) doorbraak.

Heb je als nummer 10 een voorbeeld? Een speler op wie je je richt?

Dennis Praet: Niet per se. Zoals iedere middenvelder ter wereld kijk ik op naar de centrale driehoek van Barcelona. Hoe Xavi, Andrés Iniesta en Sergio Busquets snel de openingen zien, altijd in beweging zijn, de bal in feite ongrijpbaar maken: dat is voetbal zoals voetbal moet zijn. Maar bij Barcelona spelen ze eigenlijk zelfs zonder echte nummer 10. Dat shirt is voor Lionel Messi. Maar met hem zou ik me niet willen vergelijken. Niet qua positie en niet qua rendement (lacht).

Voor mij is een nummer 10 een speler die het ritme van de wedstrijd bepaalt. Iemand die veel assists geeft en als het even kan ook af en toe scoort.

Dat laatste is bij jou een werkpunt. De vorige competitie maakte je amper twee goals.

Praet: Dat moet inderdaad veel beter. Sowieso.

Je moet het vooral vaker proberen, je schiet erg weinig op doel. Praet: Nu klink je als mijn vader (lacht). Die zegt praktisch iedere match dat ik de ballen te makkelijk afgeef, dat ik meer mijn kans moet durven te gaan.

Binnen de club horen we nochtans dat je een zeer goede trap hebt.

Praet: Bedank die anonieme bron maar voor het compliment (lacht). Tja, het is vooral een kwestie van er op het juiste moment aan te denken. Ik ben van nature eerder een man van de combinatie. Als ik een verdediger kan uitschakelen met een 1-2, dan kies ik vlugger daarvoor dan voor een dribbel of een schot. Een beetje zoals mijn grote idool Xavi: die zie je ook niet gauw van ver uithalen.

Weet je wat een echte nummer 10 ook doet? De penalty’s trappen.

Praet: Haha, misschien, dat beslist de coach. Het was raar, dat gedoe met die penalty’s vorig jaar. Je mist er een paar, het wordt een thema in de pers, het kruipt in het kopje en daardoor blijf je missen. Heel gek, nooit eerder zoiets gezien.

Ondertussen ligt dat achter ons, er is binnen de ploeg ook niet meer over gesproken. Dat hoeft niet, het kan evengoed zijn dat ze er dit jaar allemaal in vliegen.

Wat mogen we je toewensen voor dit seizoen?

Praet: Dat ik gezond blijf en niet te veel matchen mis door blessures. Op sportief vlak wil ik een nieuwe titel en graag ook eens een beker. En ik hoop, maar dat hangt ook af van de loting, dat we de tweede ronde van de Champions League halen. Dat is toch iets waar binnen de club veel over wordt gepraat.

Jef Van BaelenHet volledige interview met Dennis Praet kan u lezen in Knack nr. 31 van 31 juli tot 6 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier