Denswil: ‘Man en bal mogen je nooit samen passeren’

Stefano Denswil probeert Mathieu Dossevi van Standard af te stoppen. © BELGA

Stefano Denswil (Club Brugge) werkte bij de jeugd van Ajax individueel met ex-topverdediger Jaap Stam. Wat leerde hij van hem?

“Dat je altijd meedogenloos moet zijn. De man of de bal. Ze mogen je nooit samen passeren,” lacht Denswil in Sport/Voetbalmagazine. “Alleen al door zijn houding waren de aanvallers bang van Stam, dat moet je als verdediger uitstralen. De diepe spits eventjes in tweeën zagen, waardoor de andere spelers twee keer nadenken voor ze met hem in duel gaan. Neen, dankjewel. (lacht) Lepe trucjes ook. Als er een lange bal naar de spits werd verstuurd, dan kneep hij altijd even in de hand van zijn tegenstander. ‘Auw.’ En dan pakte hij de bal.”

“Mijnheer Stam is top als trainer én als mens”, gaat de Nederlandse Clubverdediger verder in het interview. “Na de trainingen een kwartiertje met hem werken, voortdurend ballen wegkoppen bijvoorbeeld. ‘In de bal springen en laag zitten!’ Of na de wedstrijd zeggen hoe je de spelers voor en naast je moet neerzetten, waar je zelf moet staan. ‘Tien meter aansluiten, zodat je het veld kleiner maakt en als ploeg compacter staat.’ Kleine dingetjes die je enorm helpen.”

“Ik mis die trainingen soms wel, al hebben wij hier ook Philippe Clement. Als je aangeeft wat je wil trainen, dan is er altijd iemand om te helpen. In het begin deden we het veel, maar door de snelle opeenvolging van de wedstrijden was de tijd de voorbije maanden beperkt. Je wil wel, maar de benen zeggen dat je beter rust neemt, want uiteindelijk moet je in de matchen 100 procent zijn. Dáár word je beoordeeld.”

(Chris Tetaert)

Lees het hele interview in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 6 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier