Dimata: ‘Standard verlaten was een principekwestie geworden’

Landry Dimata © BELGA

De 18-jarige spits Landry Dimata verwijst bij KV Oostende onder andere Akpala en Cyriac naar de bank. In Sport/Voetbalmagazine vertelt het voormalige Standardtalent wat hem richting kust dreef.

“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet heel vreemd vind om basisspeler te zijn”, vertelt hij. “Toen ik hier aankwam, was ik al supertevreden dat ik meemaakte wat bij Standard niet kon, namelijk elke dag trainen met de A-kern en af en toe speelminuten vergaren. Ongetwijfeld zal het grote aantal doelpunten dat ik maakte tijdens de voorbereiding (zeven, nvdr) een belangrijke rol hebben gespeeld toen de trainer zijn keuze maakte.”

Over zijn passage bij Standard, waar hij de voorbije twee jaar bij de beloften speelde, toont Dimata zich niet bepaald lovend: “Zowel op winterstage met Standard als met de nationale U18, waarbij ik trouwens tot beste speler werd uitgeroepen op een toernooi in Zuid-Korea in mei vorig jaar, deed ik mijn stinkende best, maar ik werd daar niet voor beloond. Ik vind dat bizar. Ze hebben er met mij ook nooit over gecommuniceerd en dat begrijp ik al helemaal niet. Je behoort niet meer tot de A-kern en dat is het dan… Niemand komt je vertellen waarom dat zo is. Ik heb bijvoorbeeld nooit een gesprek gehad met Yannick Ferrera. Tijdens play-off 2 kregen verscheidene jongeren speeltijd, maar ik bleef op mijn honger zitten.”

“Ondanks de klappen die ik kreeg, bleef ik hard trainen onder het motto: op een dag zal al dat werk lonen. Dat gebeurde ook, want uiteindelijk deed Standard me toch nog een serieus contractvoorstel. Maar na hoeveel tijd? In mijn hoofd was het te laat. Ik wilde andere lucht opsnuiven. Met mijn hand op het hart: ik had nog geen akkoord met een andere club. Standard verlaten was een principekwestie geworden.”

Er was interesse en er waren zelfs concrete voorstellen van buitenlandse clubs. Dimata somt ze op: “Monaco, Wolfsburg en Hamburg. Maar mijn entourage raadde me aan om in België te blijven. Het probleem voor jongeren die bij dergelijke ploegen terechtkomen, is dat ze soms de indruk krijgen dat ze in Disneyland zijn. Ik wilde niet dat me dat overkwam. Ik houd mijn voeten graag op de grond en in samenspraak met Didier (Frenay, nvdr) nam ik de verstandigste beslissing. Oostende schonk me bovendien meteen het nodige vertrouwen. Het seizoensbegin geeft me alleszins geen ongelijk. Ik denk echt dat we hier iets moois kunnen presteren dit jaar.”

Martin Grimberghs

Lees het volledige interview in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 24 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier