Directeur Belgische trainersschool toont begrip voor keuze KV Oostende voor buitenlandse trainer

Kris Van Der Haegen, directeur van de Belgische trainersschool, over de aanstelling van deze Kare Ingebrigtsen bij KV Oostende: 'Iets helemaal anders proberen, kan een oplossing zijn.' © BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De nieuwe T1 van KVO is de Noor Ingebrigtsen. Een beschouwing van de verantwoordelijke van de Belgische trainersopleidingen.

Kare Ingebrigtsen (53) is een ex-international en was middenvelder van onder meer Manchester City. Zijn trainerscarrière bouwde hij op via Viking FK (als T2) en FK Bodo Glimt (als T1). De voorbije jaren werd hij drie keer kampioen met Rosenborg BK, won hij twee keer de beker en bereikte hij twee keer de poulefase van de Europa League. Daarin schakelde hij vorig seizoen Ajax uit.

Hij benadrukte bij zijn presentatie dat hij de Scandinavische markt goed kent, dus veel kans dat er in zijn spoor nog één of meer spelers uit het Noorden zullen volgen.

Kris Van Der Haegen, directeur van de trainersschool, heeft bij de aanstelling van de Noorse coach bij KVO niet de reflex ‘waarom geen Belg?’. ‘Neen. Ik constateer en ik ben benieuwd. Het is niet aan ons om te zeggen in welke context clubs trainers moeten zoeken.

‘Wat Oostende betreft, weet iedereen wat er daar dit seizoen allemaal is gebeurd en er zijn zeker Belgische trainers die niet zomaar bereid zijn om in zo’n avontuur te springen. Want na een overname verandert er veel, is het zoeken naar stabiliteit en vaak is de trainer daar het eerste slachtoffer van. Zie hoe moeilijk het voor Anderlecht is om een geschikte trainer te vinden.

‘Misschien ook dat een buitenlander in de situatie waarin Oostende verkeert meer kan afdwingen en garanties kreeg dat er kwaliteit bij zal komen, Scandinavische spelers van wie hij de mentaliteit kent misschien. Ik hoop het voor hem, want dat is echt nodig. Iets helemaal anders proberen, kan een oplossing zijn.’

Alles begint, voor welke coach dan ook, bij het beleid van de club, zegt hij. ‘Met alle respect, maar is het in Gent veel verbeterd met de trainerswissel? In de wittebroodsweken gaat het doorgaans goed, omdat iedereen zich dan wil bewijzen en tot het uiterste gaat. Maar daarna komt de waarheid weer naar boven, vervallen spelers in hun profiel en stellen zich dezelfde problemen als ervoor.

‘Zoals er in Belgische trainers veel potentieel zit, zit dat ook in buitenlandse trainers. Ik ben ervan overtuigd dat die Noor iemand is met heel veel kwaliteiten, maar ook voor hem zal gelden: matcht zijn DNA met dat van de spelers die hij ter beschikking krijgt?’

Daar wordt in de trainersopleiding dan ook veel aandacht aan besteed. ‘Als je eigen voetbal-DNA niet overeenstemt met het DNA van de spelersgroep, dan moet je er eigenlijk niet aan beginnen. We werken ook heel hard op peoplemanagement: omgaan met verschillen om uit iedereen het beste te kunnen halen.

‘Een fantastisch voorbeeld daarvan is Philippe Clement. Hoe hij is omgegaan met het vertrek van Alejandro Pozuelo is grote klasse. Hij omarmde hem, terwijl veel andere trainers zouden zeggen: hij laat de ploeg in de steek!

‘Die persoonlijke, menselijke touch is ontzettend belangrijk. Je kunt als trainer van een speler zeggen: het komt er niet uit! Maar hoe je als trainer met de mens achter de voetballer omgaat, bepaalt in welke mate hij ontbolstert en op het veld kan tonen wat hij in zich heeft.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier