‘Dit is een mooie kans voor Antwerp om zich internationaal nog eens te tonen’

© belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over het Europese ticket voor Antwerp, de overstap van Philippe Clement naar Club Brugge en de dubbel van Bayern München.

1. Royal Antwerp FC sloot een uitstekend tweede seizoen in de hoogste klasse af met het behalen van een Europees ticket. Het klopte Charleroi in de barragematch met 3-2. Is er voldoende garantie dat The Great Old volgend seizoen een waardige Belgische ambassadeur kan zijn in Europa?

SYS: Antwerp verdient dat Europees ticket, het was niet altijd met mooi voetbal, maar wel zeer effectief. De ambitie van voorzitter Paul Gheysens kennende, plus daarbij het adressenboekje van manager Luciano DOnofrio, ga ik ervan uit dat Antwerp volgend seizoen voldoende gewapend zal zijn om geen mal figuur te slaan in Europa.

Natuurlijk, de onduidelijkheid die er nu heerst over Dieumerci Mbokani – toch dé sterkhouder dit seizoen, als hij vertrekt is dat een serieuze aderlating – en trainer Laszlo Bölöni is niet goed. Dat er aan Bölöni getwijfeld wordt, vind ik vreemd. Met deze groep deze prestaties leveren, dat is zeer knap gewerkt, daar kan geen discussie over bestaan. Maar blijkbaar ligt hij niet bij iedereen even goed.

Na 25 jaar afwezigheid in Europa is dit wel een mooie kans voor de stad Antwerpen om zich nog eens te tonen op internationaal vlak. Alles is aanwezig om daar een succes van te maken: de supporters, het stadion, de traditie en een ambitieus bestuur. De slagvaardigheid op de transfermarkt deze zomer wordt bepalend. Het zou zeer jammer zijn als binnen twee maanden de Europese voorronde niet overleven en hun start missen in de competitie, want het momentum ligt voor het grijpen.

2. Landskampioen KRC Genk ziet zijn succestrainer Philippe Clement alvast vertrekken naar Club Brugge. Wat betekent dat voor de Limburgers? Verwacht je straks weer een terugval?

SYS: Het betekent herbeginnen voor Genk. In de eerste plaats door het juiste trainersprofiel voorop te stellen. In die zin vind ik het vreemd dat zowel Bernd Storck als Felice Mazzu als topkandidaten naar voor worden geschoven. Dat zijn twee trainers met een verschillend profiel. Storck staat voor offensief voetbal, Mazzu heeft het imago van een eerder behoudsgezinde trainer te zijn.

Daarnaast wordt het ook zaak om degelijke vervangers te vinden voor Samatta, Trossard en Berge, die wellicht vertrekken. Nu, sportief manager Dimitri De Condé bewees het voorbije anderhalf jaar dat hij een neus voor talent heeft. Onder andere met de onbekende Ito die hij in Japan haalde.

‘Clement verliezen aan Club is dan een aderlating. Hij was de architect van de titel en maakte spelers beter.’

Jacques Sys

Genk mag geen eendagsvlieg zijn. Ze worden ambetant als je stelt dat ze vast geankerd liggen in het Limburgse provincialisme, want ze ambiëren een nationale uitstraling, maar dan moet je dat wel afdwingen met een traditie van winnen. Traditie bouw je op. KAA Gent dacht in 2015 ook dat ze plots het epicentrum waren van het Belgische voetbal, maar zo’n succes moet je bestendigen. Clement verliezen aan Club is dan een aderlating. Hij was de architect van de titel, hij maakte spelers beter, met als exponent daarvan Sébastien Dewaest.

Voor Clement wordt Club Brugge een nieuwe stap in zijn leerproces als trainer. De verwachtingen liggen er hoger dan bij Genk. De titelstress weghouden zoals ze zelfs in de laatste rechte lijn deden bij Genk, dat zal niet pakken in Brugge. Hij heeft zijn hart gevolgd, ook al zal hij financieel en sportief voldoende garanties gekregen hebben. Bij Club krijgt hij meer middelen, en elke stap zal onder het vergrootglas liggen, maar hij straalt voldoende rust en intelligentie uit om daarmee om te gaan. Club is voor volgend seizoen een grotere titelfavoriet dan Genk. Er kondigt zich een interessante campagne aan: al tien clubs wisselden van trainer voor volgend seizoen.

3. Bayern München leek een lastig seizoen tegemoet te gaan, maar pakte alsnog de landstitel en dit weekend ook de beker tegen RB Leipzig. Niettemin ligt trainer Niko Kovac onder vuur en wordt er afscheid genomen van anciens Arjen Robben en Franck Ribéry. Het einde van een tijdperk?

SYS: Het zegt iets over de status van Bayern dat ze daar ondanks die dubbel eigenlijk niet tevreden zijn met het seizoen. Dat heeft vooral te maken met de Europese prestaties, waarin ze pijnlijk op hun grenzen botsten, tactisch afgetroefd door Liverpool. Kovac krijgt veel kritiek, maar het bestuur – Uli Hoeness op kop, die Kovac binnenhaalde – was er na de bekerwinst als de kippen bij om te weerleggen dat ze voor een andere trainer zouden gaan volgend seizoen.

Wel duidelijk is dat er op het veld een verjongingskuur doorgevoerd zal worden. Achterin mogen oudgedienden Hummels en Boateng vertrekken. De Franse wereldkampioen Benjamin Pavard en de Duitse international Niklas Süle moeten daar de nieuwe patrons worden.

Ik verwacht ook wel dat Lewandowski zal blijven. Bayern zal met een jonger gezicht toch weer dominant zijn volgend seizoen, samen met Borussia Dortmund dat zich al stevig versterkte. De kloof tussen die twee en de rest zal nog groeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier