‘Dit kampioenschap zal op verplaatsing gewonnen worden’

Jhon Lucumi Bonilla, Yannick Yala Bolasie en Joakim Maehle Pedersen in de match tussen Anderlecht en Genk. © Belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de spektakelrijke eerste speeldag in PO1 en Gent-Wevelgem als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen.

In tegenstelling tot de vorige edities krijgen we nu van bij het begin spektakel en goed voetbal geserveerd in play-off 1, zie je daar een verklaring voor?

JACQUES SYS: Laat ons hopen dat het de voorbode is van zeer goede play-offs en dat de zenuwachtigheid die de vorige edities zo kenmerkte deze keer niet de bovenhand neemt. Ik denk dat het voor een groot stuk te maken heeft met de instelling van de ploegen. Genk gaat er onder Philippe Clement altijd voor, ook Club Brugge voetbalt meestal vanuit eigen sterkte. Ivan Leko heeft al die tijd gezegd dat Club er zou staan in PO1. Dat blijkt nu. Tegen Gent pakte het bij momenten uit met een indrukwekkende powerplay en Leko maakte goede tactische keuzes.

Anderlecht en Gent stelden teleur, maar dat had veel te maken met de kwaliteiten van Genk en Club, zeker in eigen stadion. Het wordt afwachten of ze die kwaliteit ook buitenshuis kunnen brengen -dat zal deze week al duidelijk maken. Want het kampioenschap zal gewonnen worden op verplaatsing.

Ook Standard gaat een mondje meespreken. Ze zijn wisselvalliger dan Genk en Club, maar toonden tegen Antwerp toch weer hun mentale sterkte. De honger om kampioen te worden is bijzonder groot bij deze clubs en dat weerspiegelt zich in het spel, met groot geloof in eigen kunnen. Het kan er ook mee te maken hebben dat iedereen in zijn kansen geloofde bij aanvang van deze play-offs, hoewel dat kransje titelkandidaten na deze eerste speeldag al meteen gehalveerd is, denk ik.

Club Brugge en Genk winnen beide met 3-0 van outsiders Gent en Anderlecht. Een statement en het bewijs dat zij – samen met Standard – de echte titelchallengers zijn?

SYS: Opletten voor voorbarige conclusies natuurlijk, er vallen nog 27 punten te verdienen. Er wordt door sommigen al geopperd dat Genk beter voor de dag komt dan toen Pozuelo er nog bij liep, maar dat is natuurlijk onzin. Je gomt niet zomaar de verdiensten uit van een van de beste spelers in onze competitie en iemand die die ploeg jarenlang vorm gaf.

Genk op Antwerp, Club op Anderlecht en Standard op Gent, dat worden deze week meteen uitstekende testen die richtinggevend zullen zijn. Maar het blijft een competitie van onvoorspelbaarheden. Club heeft deze campagne nog sterke thuisprestaties geleverd, waarna ze op verplaatsing flets voor de dag kwamen. Toch verwacht ik een titelstrijd tussen Genk en Club, de dubbele confrontatie tussen beide teams wordt zeer interessant.

Standard blijft grillig presteren. Anderlecht toonde weer defensieve instabiliteit. Gent en Antwerp staan ook al op tien punten van Genk, dat lijkt te veel om nog in te halen. Bovendien moet Gent nu ook sterkhouder Vadis Odjidja missen door zijn rode kaart. Volgens mij gaan ze in Gent nu volop focussen op de bekerfinale.

Alexander Kristoff wint een wervelende en bijzonder snelle Gent-Wevelgem. Kunnen we daar lessen uit trekken voor de Ronde van Vlaanderen volgende zondag?

SYS: Ja, dat de grote favorieten van de vorige jaren, Peter Sagan en Greg Van Avermaet, nog niet in grootse doen zijn. Er hangen nog steeds vragen rond die grote namen. Sagan werd in de E3 Prijs Harelbeke gelost maar bewees tijdens Milaan-Sanremo op de Poggio dat hij niet slecht zit. Van Avermaet kon zich ook nog niet echt tonen hoewel zijn vormpeil in een opwaartse spiraal lijkt te zitten. Buiten het ijzersterke blok van Deceuninck – Quick-Step steekt niemand er bovenuit. De kans is dus reëel dat een vrijbuiter de Ronde van Vlaanderen wint, iemand uit de tweede rij. Maar opletten met Sagan, die eerder aangaf dit seizoen volledig te concentreren op de Ronde en Parijs-Roubaix. Ik blijf dan ook op hem tippen voor winst komende zondag.

Wat mij ook opviel in Gent-Wevelgem waren de indrukwekkende prestaties van Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Vooral Van Aert verbaast mij in positieve zin, bijna overal waar hij aantreedt speelt hij mee in de finale. Hij koest met veel maturiteit, een echte openbaring. Van Van der Poel konden we dat al een beetje verwachten. Dat bewijst eens te meer wat voor een uitzonderlijke wielrenners zij zijn. Benieuwd wat ze waard zullen zijn in de Ronde van Vlaanderen, want die is toch nog zwaarder en langer dan Gent-Wevelgem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier