Dossier van gokchinees opnieuw voor raadkamer

© REPORTERS

Dinsdag buigt de raadkamer in Brussel zich opnieuw over de vordering van het openbaar ministerie in het gok- en omkoopschandaal rond gokchinees Zheyun Ye.

Van een ontknoping in het grootste schandaal uit de geschiedenis van het Belgische voetbal is hiermee nog lang geen sprake. De raadkamer beslist slechts wie er in dit dossier voor de correctionele rechtbank terecht zullen moeten staan. Over de grond van de zaak spreekt ze zich niet uit. Het openbaar ministerie vraagt van 31 personen en één bedrijf de doorverwijzing.

Wedstrijdvervalser

De feiten dateren van de seizoenen 2004/05 en 2005/06. Zheyun Ye probeerde zich toen bij verscheidene clubs uit de Belgische eerste en tweede klasse in te kopen. Dat lukte hem bij Lierse SK, La Louvière en Verbroedering Geel.

Achter de vermeende textielzakenman bleek al gauw een ordinaire wedstrijdvervalser schuil te gaan. Hij benaderde, persoonlijk of via handlangers, spelers en trainers van wie hij eiste dat ze wedstrijden verloren met vooraf afgesproken scores. Zij werden daarvoor betaald, maar ook bedreigd.

Of Ye in opdracht van een grotere organisatie werkte, werd nooit duidelijk. Zeker is dat in Azië grote gokwinsten werden gerealiseerd op de vervalste wedstrijden.

Interne oorlog

De KBVB legde al vrij snel sportieve sancties op aan Liersetrainer Paul Put. Het gerechtelijk onderzoek sleepte veel langer aan. Onderzoeksrechter Sylvana Verstreken viel ziek uit en haar opvolger Jean Coumans raakte op ramkoers met het federaal parket.

Het gevolg van die interne oorlog was dat het openbaar ministerie pas op 20 september 2010 zijn eindvordering afrondde. Daarin vroeg de procureur des konings van 31 personen en één firma de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Van drie andere personen die tijdens het onderzoek in verdenking waren gesteld, vroeg hij de buitenvervolgingstelling. Eén van hen was Gaston Vets, destijds de voorzitter van Lierse.

Vertragingsmanoeuvres

Aanvankelijk zou de raadkamer zich al op 30 november 2010 over de eindvordering buigen. Door vertragingsmanoeuvres van de advocaten gebeurde dat uiteindelijk pas een dik jaar later, in december 2011. De raadkamer hield haar beslissing in beraad tot 14 februari 2012, maar zover kwam het andermaal niet. Door het plotse overlijden van Gaston Vets zag ze zich genoodzaakt tot nieuw uitstel over te gaan.

Wegens de omvang van het dossier is het niet uitgesloten dat de raadkamer na dinsdag nog een tweede zittingsdag inlast. Wanneer het effectief tot een proces komt, is koffiedik kijken. Gezien het grote aantal beklaagden leidt het weinig twijfel dat één of meer partijen in beroep en nadien eventueel in cassatie zullen gaan tegen hun doorverwijzing.

Wanneer alle beroepsprocedures uitgeput zijn, zullen we diep in 2013 zitten. Een begin van een proces lijkt er niet voor 2014 aan te komen. Te meer daar zowel de Nederlandstalige als de Franstalige kamers van de Brusselse rechtbanken nu al overbelast zijn. Dat de procedure voor de raadkamer ondertussen twee jaar aansleept, toont aan dat dit voetbaldossier geen prioriteit vormt voor justitie.

Geen Ye

De verwachting is dat het gros van de beklaagden zeven jaar na de feiten zullen inroepen dat de redelijke termijn is overschreden. Dat het ooit tot effectieve gevangenisstraffen komt, lijkt zo goed als uitgesloten. De kans dat Zheyun Ye ooit zijn opwachting maakt in een Belgische rechtszaal, is onbestaande. Zijn lot is nog steeds onbekend. Hij ontvluchtte België in november 2005.

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content