Duchâtelet: ‘In dossiers Tchité en Cyriac zijn fouten gemaakt’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine had een uitgebreid onderhoud met Roland Dûchatelet. Daarin toont de Standardpreses zich tevreden over zijn eerste jaar voorzitterschap, al maakt hij ook een kanttekening.

“We hebben een zeer succesvol jaar achter de rug”, blikt Duchâtelet terug. “Vanuit mijn perspectief toch, tegen de achtergrond van de overname. We hadden weinig tijd om de vertrekkers te vervangen. Daar zaten toch toppers tussen als Defour, Witsel, Carcela en Mangala. Niet evident, zonder trainer en zelfs zonder sportief directeur.”

“Dat in acht genomen hebben we vrij goed gepresteerd, zowel in de Belgische competitie als in de Europa League. De bekeruitschakeling tegen Lierse was redelijk dom, maar de vierde plaats in de reguliere competitie was buiten verwachting goed. Alles ging zeer goed, tot de play-offs. Daarin hebben we zonder meer slecht gepresteerd, al hadden we tegenslag ook, met de vele blessures. Pijnlijk, want met deze club horen we altijd Europees te spelen. Dit seizoen moet het lukken. Onze uitgesproken doelstelling is de top drie. Niet top vier of vijf. Top dríé.”

Aan de transfers zal het niet liggen dit keer, oordeelt hij. “We hebben met Felipe, Tchité en Cyriac drie sterkhouders verloren, maar daar staat tegenover dat we zeer goede ingaande transfers hebben gedaan. Voor de buitenstaander valt dat misschien nog af te wachten, maar voor mij bestaat er geen twijfel over. Ik heb heel veel vertrouwen in de toekomst. Niet in het minst in de nieuwe coach. Ron Jans is een topper.”

Bayat onbetrouwbaar

Het vertrek van Tchité en Cyriac ligt de voorzitter van de Rouches wel nog een beetje op de maag. In de omgeving van Tchité viel echter kritiek op Duchâtelet te horen. De voorzitter zou hem te duur hebben gevonden in verhouding tot zijn rendement. “Absolute onzin. Tchité is een zeer goede speler. Het is spijtig dat hij weggaat. Het is een troef die van ons naar de concurrentie gaat. Net als Cyriac.”

“In beide dossiers zijn er fouten gemaakt. We hadden dit beter moeten aanpakken, maar een voetbalclub is echt wel een mijnenveld. Cyriac had bijgetekend en Pierre (François, nvdr) wilde uitsluiten dat hij naar Anderlecht kon, maar zijn makelaar heeft dat geweigerd.”

Die makelaar, Mogi Bayat, is op de zwarte lijst gezet. “Ik vind die man onbetrouwbaar. Ik ben ervan overtuigd dat Cyriac al heel lang had getekend bij Anderlecht. Dat mocht niet, zonder ons akkoord om met Anderlecht te onderhandelen. We doen nooit nog zaken met hem. Om meer dan de affaire-Cyriac alleen trouwens”, aldus Duchâtelet. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier