Duchâtelet over transfer Edmilson: ‘AA Gent speelde het niet proper’

Roland Duchâtelet © belga
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

AA Gent en STVV hadden een akkoord over Junior Edmilson tijdens de wintermercato. Tot opeens Roland Duchâtelet zich meldde: Edmilson moest 2,5 miljoen euro kosten, of de deal ging niet door.

Lees het volledige verhaal in Sport/Voetbalmagazine deze week of in onze +zone: STVV: Als voetbal bijzaak wordt

Toen Roland Duchâtelet STVV in 2011 aan Bart Lammens verkocht, liet hij een schuld van 7 miljoen euro vallen in ruil voor 10 procent van de tv-gelden, plus de transferrechten op een aantal spelers, en dat zeven jaar lang. Verklaart dat waarom Duchâtelet in januari onverwacht opdook in de transfersoap rond Junior Edmilson, een soap waarin hij op het eerste gezicht geen enkele rol te spelen had?

Midden december zagen Ivan De Witte en Michel Louwagie op Stayen hun AA Gent met 0-2 winnen van STVV. Aan tafel met hun Truiense collega’s was het ook over Edmilson gegaan. In de weken die volgden zouden er ook daadwerkelijk onderhandelingen plaatsvinden om de aanvaller naar Gent te halen. Beide clubs raakten het eens over een transferbedrag van 1,5 miljoen euro.

Interesse van Charlton

Eén man echter zag dat niet zitten. Nog tijdens de onderhandelingen kreeg De Witte telefoon van Duchâtelet. Die klonk niet bepaald vriendelijk, veeleer dwingend: Edmilson moest 2,5 miljoen euro kosten, of de deal ging niet door.

Duchâtelet, vandaag meervoudig clubeigenaar, onder meer van de Engelse tweedeklasser Charlton, geeft geen interviews meer over zijn voetbalactiviteiten, maar over dat bewuste telefoontje wil hij toch graag de puntjes op de i zetten tegenover Sport/Voetbalmagazine. ‘Junior is een speler in wie Charlton zéér geïnteresseerd was’, schrijft hij in een korte e-mail. ‘Hij had en heeft volgens ons Premier Leagueniveau. Ik was daarover in contact met STVV. Gent echter speelde het helemaal niet proper en dat heb ik Ivan De Witte gezegd. Zij waren gaan onderhandelen met de speler zonder dat ze een akkoord hadden met STVV. Dat is niet reglementair.’

Tegoed van Venanzi

Nog voor de deadline tot wanneer het Gentse bod gold was verstreken – tijd die de landskampioen nodig dacht te hebben om eruit te geraken met de veeleisende makelaars van de speler – zat Edmilson al in Luik. Ook dát is niet vreemd. In de wandelgangen circuleert het hardnekkige verhaal dat Duchâtelet in het kader van de verkoop van Standard aan Bruno Venanzi nog vier jaarlijkse afbetalingen van elk ongeveer 2 miljoen euro tegoed heeft van Venanzi.

Dat zou verklaren waarom Edmilson en Jean-Luc Dompé in de wintermercato naar Standard verkasten. Van de meerwaarde op hun doorverkoop zal Standard zijn schuld aan Duchâtelet kunnen inlossen. Aannemelijk, maar waar? Duchâtelet bevestigt noch ontkent: ‘Hierover is al voldoende relevante communicatie beschikbaar, die geen revisie of aanvulling behoeft.’

Wachten op geld

In Sint-Truiden meent men te weten dat de schuldaflossingen de reden zijn waarom Bob Claes, de Limburgse rechterhand van Duchâtelet destijds op Sclessin, in Luik is blijven zitten: om toe te zien op de correcte naleving van de gemaakte afspraken. Overigens verhuisde Edmilson voor 1,2 miljoen euro naar de Maasoever, maar zou STVV dat geld pas volgende zomer zien.

Lees het volledige verhaal in Sport/Voetbalmagazine deze week of in onze +zone: STVV: Als voetbal bijzaak wordt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier