Dury: ‘De Belgische topclubs zitten niet op mij te wachten’

© IMAGEGLOBE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In de reeks ‘Te gast in Evere’ is het de beurt aan Francky Dury om een bezoek te brengen aan de redactie van Sport/Voetbalmagazine. De succescoach van Zulte Waregem ging geen onderwerp uit de weg. Alvast een kleine bloemlezing…

Francky Dury over…

… over een mogelijke terugval in play-off 1:

“Met een prima start ben ik ervan overtuigd dat we niet zullen wegzakken. De 14 op 30 in de competitie tegen de play-off 1-ploegen, én de uitzeges op Club en Anderlecht – een primeur voor Zulte Waregem – sterkt dat geloof. Ook omdat we zelfs in de thuisnederlagen tegen die twee ploegen, en op Genk, dicht bij hun niveau zaten. Halen we opnieuw 12 à 15 op 30, dan komen we in de buurt van de 45 punten. Misschien vallen we dan één plaatsje terug, maar dat moet wellicht volstaan voor een derde stek en een Europees ticket. Lukt dat niet, dan zullen we ontgoocheld zijn, ja. Mij hoor je dus niet zeggen dat ons seizoen al geslaagd is of dat – zoals John van den Brom voor de match op Anderlecht onterecht dacht – alles mag en niets moet, want dan moet je niet deelnemen.”

… over omschakelingsvoetbal:

“Já, in mijn eerste periode bij Zulte Waregem vielen we diep terug om via Franck Berrier er snel uit te komen, maar dat is voorbij. Nooit heb ik dit seizoen de opdracht gegeven om laag te verdedigen omdat ik op een puntje speculeerde. Oké, vlug omschakelen is nog altijd een deel van ons spel, maar elke match proberen we de tegenstander hoog vast te zetten en starten we met de intentie om te wínnen.

“Het mooiste bewijs is de rangschikking van het aantal overtredingen. Toen ik vorig jaar overnam, stond Zulte Waregem op één, vandaag op twaalf! Dat betekent dat we positioneel goed staan. En dat we van daaruit aanvallend passingvoetbal brengen. Toen we op laatste speeldag tegen KV Mechelen in de eerste helft te veel in het duel speelden, heb ik aan de rust zelfs verteld: ‘Jongens, laat die bal gaan. Speel óns voetbal, niet dat van Mechelen.'”

… over zijn passage als coach bij AA Gent:

“Ik leerde nog beter hoe mensen in elkaar zitten en ben afstandelijker geworden, vertrouw minder snel iemand. Dat heb ik ook meegegeven aan Junior Malanda, die na zijn transfersoap in januari in de put zat. ‘Wat ik heb meegemaakt, heb jij nu op je achttiende al ervaren. Een les voor de rest van je carrière. Het zal je attenter maken in deze keiharde wereld.'”

… over zijn ambities om ooit in het buitenland te coachen:

“Ik ben – zoals ook in mijn eerste periode – geen vragende partij. Ik wil me echt engageren in ons jeugdproject, anders had ik nooit voor vier jaar bijgetekend. Anderzijds zeg ik niet meer dat ik hier eeuwig blijf. Als je één keer vertrekt, én gezien hebt wat er buiten Waregem leeft, kan dat nog eens gebeuren. De Belgische topclubs zitten allicht niet op mij te wachten, maar een buitenlands avontuur lijkt me wel een leuke ervaring. Zelfs als ik nog vier seizoenen bij Zulte Waregem blijf en ik dan al 59 zal zijn. Ik ben pas zes jaar proftrainer, hé. De goesting om op het veld te staan, is nog altijd heel groot en zal niet snel afnemen. Alex Ferguson is toch ook al 71, hé. En kijk hoe groot zijn drive nog is.”

… ‘champagne’voetbal:

“In januari vorig jaar trok ik de koelkast in het trainerskabinet open. Wat zag ik? Karnemelk! Ja, kárnemelk. Daar lag dus het probleem. (lacht) Meteen heb ik die frigo gevuld met champagne, zoals in mijn eerste periode bij Zulte Waregem. En nu heffen we met de sportieve staf na elke zege weer het glas. Eéntje weliswaar, al hebben we er dit seizoen toch al heel wat (19, nvdr) kunnen opdrinken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier