Dury: ‘Het vertrouwen was weg’

© BELGA

In Sport/Voetbalmagazine blikt Francky Dury deze week voor het eerst terug op het meest rumoerige jaar uit zijn trainerscarrière. Hier alvast enkele opmerkelijke passages…

“Het is een moeilijk en rumoerig jaar geweest”, zegt de 54-jarige West-Vlaming in zijn eerste interview sinds zijn zelf gekozen vertrek uit Gent in mei 2011. AA Gent had een prima kampioenschap achter de rug, het speelde tien Europese matchen en het zat in de halve finales van de beker. “We waren bezig het goede van het jaar onder Michel Preud’homme te bevestigen. Maar toen is iedereen plots zenuwachtig geworden.”

Dury verwijst daarbij in Sport/Voetbalmagazine naar zijn moeilijke relatie met AA Gent-voorzitter Ivan De Witte. “De voorzitter is opmerkelijk zenuwachtig geworden tijdens de play-offs. Spelers voelen dat ook. Niet alleen kwam hij in de kleedkamer, hij stond ook voortdurend in het spelershome. Of dan kwam hij twee dagen voor de wedstrijd zeggen op het trainingscomplex: ‘Jongens, belangrijke wedstrijd zondag!’ Alsof we dat zelf niet wisten. Ik was verrast dat er plots zoveel druk werd ontwikkeld.”

Het incident met Bojan Jorgacevic – Dury stelde de doelman op tegen Anderlecht ondanks negatief advies van De Witte – was een kantelmoment. “Na die wedstrijd is de voorzitter me in de kleedkamer komen verwijten dat ik een zware professionele fout had gemaakt, een coach onwaardig. Ik heb hem geantwoord dat ik dit niet pikte. Ik zei: ‘Hier ben ík de baas!’ De kleedkamer is voor iedereen de meest emotionele plaats. En dan komt de man van wie ik dacht dat ik hem net had overtuigd van mijn kwaliteiten, uitgerekend daar binnen gestormd met het grootste verwijt dat ik ooit uit de mond van een voorzitter heb gehoord. Op een cruciaal moment, veertien dagen voor de start van de play-offs. Eerlijk: dan breekt er iets.”

Het Gentse bestuur verweet Dury in die periode ook met Club Brugge te onderhandelen. Dury reageert: “De maandag voor de start van de play-offs wilden De Witte en Louwagie mij per se spreken. Ik ben tussen twee trainingen door in trainingspak naar Brasserie Latem gereden, samen met Manu Ferrera. Daar confronteerden zij mij met het telefonieverhaal. Michel zei: ‘Ik heb gehoord dat je veel met Vincent Mannaert belt en met Club Brugge onderhandelt.’ Ik heb geantwoord dat Mannaert een vriend was en dat het niet waar was. Gek, maar ik weet nog dat de voorzitter opmerkte: ‘Hoe kun je nu zo’n jonge vriend hebben?’ Ik was compleet verrast door de wending die het verhaal daar nam. Ik voelde dat het vertrouwen weg was.”

Vervolgens ging Dury aan de slag als technisch directeur en beloftecoach bij de KBVB. Al polste Zulte Waregem zijn ex-trainer ook toen al eens. Waarom ging hij toen niet in op het aanbod en nu wel? “Omdat ik toen nog altijd hoopte op Club Brugge”, is hij eerlijk. “Dat weten ze ook wel bij Zulte Waregem. Ik dacht dat ik het risico kon nemen om hen te vragen 72 uur te wachten. Dat hebben ze niet gedaan en dat moet ik aanvaarden.”(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier