Dury: ‘Ik besef nu dat de topploegen niet op mij zitten te wachten’

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Op zijn 56e tekende Francky Dury als oudste coach in eerste klasse een contract dat hem als sportief manager tot 2023 aan Zulte Waregem bindt. In Sport/Voetbalmagazine legt hij uit waarom.

“Zo lang bij dezelfde club blijven is misschien niet meer van deze tijd, maar ik heb er grondig over nagedacht”, aldus Francky Dury.

“Ik heb ooit verteld dat ik liever een kleine ondernemer ben dan het nummer vijf in een groot bedrijf en daar sta ik nog altijd achter. Ik moet kunnen sturen, ik wil waken over de structuur, de visie, de werking van een club. Niet meer over alles, zoals vroeger, maar wel over zaken waar ik verstand van heb. Als ik dan als sportief manager op heel lange termijn mijn stempel kan drukken, in samenwerking met vertrouwde mensen als Willy Naessens, Eddy Cordier (de nieuwe assistent-CEO, nvdr), een fantastische spelersgroep en een super professionele sportieve staf. Waarom zou ik dat dan niet doen?”

Toch rijzen er vragen over de waarde van zo een langdurig contract. Dury toonde de voorbije zomer veel enthousiasme toen OSC Lille hem polste als opvolger van Rudi Garcia, wat als er straks weer een interessante club aanklopt?

“Laat me duidelijkheid scheppen: als een club me hier wil weghalen dan moet het Zulte Waregem mijn volledig contract, tien jaar, uitbetalen, tenzij ze een ander bedrag zouden overeenkomen. Ik denk niet dat één club zo veel geld zal neertellen. En ook ik hoef niet bang te zijn voor een ontslag als we eens elfde eindigen.”

Victor Fernández

Dury verwijst daarbij naar wat er recent bij AA Gent gebeurde, nota bene een ex-werkgever van hem. “Ik besef nu dat de topploegen in België niet op mij zitten te wachten. Vanuit het buitenland bellen managers me soms wel op: of ik interesse heb in een Engelse of Duitse tweedeklasser, in een club uit de Verenigde Arabische Emiraten… Maar hoe concreet is dat allemaal? Bovendien ben je daar als coach – net als bij de meeste clubs in België – niet meer dan een passant.”

“Kijk naar wat Víctor Fernández bij AA Gent overkomen is. Die mocht, aanvankelijk tot ieders tevredenheid, zijn ding doen, maar zodra de resultaten tegenvielen werd hij ontslagen. Dan komt Mircea Rednic en het eerste wat die zegt: ‘Ik heb versterking nodig.’ En hij zal die wellicht ook krijgen. Zo kun je als club nooit een evenwichtige kern uitbouwen. Hier kan ik dat wél.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier