Dury: ‘Malanda is geknipt voor de Premier League’

© Belga

Geen jongere speler in de eerste klasse die al zo veel basisplaatsen (12) verzamelde als de 18-jarige Bernard ‘Junior’ Malanda, het blok beton op het middenveld van Zulte Waregem.

Geen jongere speler in de eerste klasse die al zo veel basisplaatsen (12) verzamelde als de 18-jarige Bernard ‘Junior’ Malanda, het blok beton op het middenveld van Zulte Waregem. “Alsof ik tegen een bus botste”, beschreef Jonathan Delaplace in augustus zijn eerste duel op training met zijn jonge ploegmaat. Niet eens overdreven, want Bernard Malanda is een junior in een tienkamperslijf: 1m81, 90 kilo, en bijna allemaal spieren, want een vetpercentage van slechts 8 à 9 procent.

Ook conditie- en revalidatietrainer Bram De Winne was meteen onder de indruk van de donkere Belg. “Een fenomeen. Zijn dijspieren masseren is voor een kinesist een training op zich. En ook zijn bovenlichaam is héél goed ontwikkeld.”

Power en engagement Met zijn granieten lichaam is Malanda onverzettelijk in de duels. “Maar”, benadrukt zijn trainer Francky Dury in Sport/Voetbalmagazine, “niet alleen door zijn pure power, ook door zijn engagement. Als Junior de bal kwijt is, wil hij hem direct terug. Dat zie ik heel graag.”

“Soms moet hij er wel nog op letten dat hij niet té vlug in duel gaat. In de competitiematch tegen Charleroi pakte hij bijvoorbeeld een gele kaart omdat hij te vroeg hapte toen Badibanga diep ging.”

“Achteraf heb ik die fase met hem besproken: ‘Blijf gewoon voor je tegenstander, wacht zijn actie af en dan zal je altijd de bal hebben.’ Junior mag er niet vanuit gaan dat hij met zijn kracht alles kan oplossen.”

Mooie carrière voor zich

De vraag is waar Malanda, die een contract heeft tot juni 2015, met zijn kwaliteiten later zal belanden. “Hopelijk kunnen we hem houden, maar ik besef dat hij na dit seizoen misschien al weg is”, zegt Dury.

“Sowieso is het cruciaal dat Junior de komende jaren kan blijven spelen en zich ontwikkelt op een vaste positie: als verdedigende middenvelder, zoals bij ons, of als centrale verdediger, zoals bij de nationale ploeg. Hij kiest dus het best voor een club die hem een langetermijnproject voorschotelt en die hem, bijvoorbeeld, eerst nog een of twee seizoenen uitleent – misschien aan Zulte Waregem. Hoe dan ook heeft Junior alles om een heel mooie carrière te maken. Met zijn profiel – fysieke kracht gekoppeld aan voetballend vermogen – is hij geknipt voor de Premier League.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier