Ebbenhouten Schoen naar Neeskens Kebano (Charleroi)

Neeskens Kebano met zijn trofee © BELGA

De Congolees Neeskens Kebano heeft de Ebbenhouten Schoen gewonnen, een trofee die de beste Afrikaanse voetballer of speler van Afrikaanse origine uit de Belgische competitie bekroont.

De 23-jarige aanvallende middenvelder van Sporting Charleroi bleef in de verkiezing de Nigeriaan Moses Simon (AA Gent) en zijn landgenoot Chancel Mbemba (Anderlecht) voor. Youri Tielemans (Anderlecht) en de Senegalees Kara Mbodj (Genk) vervolledigden de top vijf.

Neeskens Kebano, die in 2013 overkwam van Paris Saint-Germain, kreeg de trofee uit handen van de voormalige Franse international Bernard Lama.

Hij was dit seizoen al goed voor 10 doelpunten in de Jupiler Pro League. Onder impuls van de Congolese international bereikte Charleroi Play-off I, waarin de Carolo’s na zeven speeldagen op de vijfde plaats staan.

‘Beslissend geweest’

“Ik ben heel blij en fier”, aldus Neeskens Kebano bij de uitreiking. “Dit is mijn eerste trofee. Ik hoop dat er nog veel mogen volgen. Toch ben ik verrast, want de concurrentie was niet min. De andere genomineerden verdienden ook de Ebbenhouten Schoen.” “Ik heb in ieder geval het meest succesvolle seizoen uit mijn carrière achter de rug, ik ben vaak beslissend geweest. Voorheen had ik vaak last van blessures.”

Ziet Kebano zich volgend seizoen nog aantreden voor Sporting Charleroi? “Na het seizoen zullen we wel zien wat er gebeurt”, aldus de Congolese international.

Erelijst

De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste Afrikaanse voetballer (of speler van Afrikaanse origine) uit de Belgische competitie. Het referendum werd in het leven geroepen door de vzw African Culture Promotion en RTL-TVi en is aan zijn 24e editie toe. De jury bestaat uit bondscoach Marc Wilmots, alle trainers uit de drie nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury voorgezeten door Georges Heylens. Vorig jaar ging de Ebbenhouten Schoen naar Rode Duivel Michy Batshuayi, die afgelopen zomer Standard voor Marseille ruilde. Daniel Amokachi, Vincent Kompany en Mbark Boussoufa zijn de enigen die de trofee meer dan één keer wonnen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier