‘Eddy Merckx verenigde het land weer, net zoals de Rode Duivels dat vorige zomer deden’

Eddy Merckx © AFP

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de Tourpassage in Brussel, het transferoffensief van Anderlecht en het EK van de Belgian Cats.

1) De Ronde van Frankrijk werd dit weekend geopend met twee etappes in Brussel. Daar werd al maanden naartoe geleefd, kon het openingsweekend aan de hoge verwachtingen voldoen?

Jacques Sys: “Wanneer we met de volgwagen door Brussel reden, kreeg ik kippenvel van zoveel volk en vooral zoveel enthousiasme te zien. De Tour blijft een vlucht uit de werkelijkheid. Het begin van de vakantie, een feestelijk gevoel. De organisatie stond op punt en alles draaide rond Eddy Merckx, die gehuldigd werd voor zijn eerste Tourzege vijftig jaar geleden. Het moet voor Merckx een vreemde periode geweest zijn: hij, die liefst in de anonimiteit leeft, nu zo gevierd en zo in de spotlights gezet worden… Hij kreeg een haast pauselijke intrede, rechtstaand in de auto werd hij door Brussel rondgereden. Toegejuicht door de massa. Overal spandoeken die hem bedankten, in het Vlaams en Frans. Alle gemeenschappen _ Vlaanderen, Wallonië, Brussel _ vonden elkaar weer. Eddy Merckx verenigde het land, net zoals de Rode Duivels dat vorige zomer deden.”

“Sportief gezien was er niet zoveel verrassing. Dat de Jumboploeg goed zou zijn, viel te voorspellen. Met Teunissen op zaterdag en de ploegentijdrit op zondag. Wie weet zelfs de gele trui voor Wout Van Aert vandaag, het parcours is op zijn maat gesneden. Ik vind het toch knap hoe ze bij Jumbo zo snel konden schakelen naar een plan B nadat hun kopman ten val kwam. De ploegentijdrit kwam nu veel vroeger dan anders, maar dat mag. Het hoort bij de Tour, vind ik. Die tijdrit illustreert ook wel de nivellering in het wielrennen: de ploegen zijn steeds meer aan elkaar gewaagd.”

2) Anderlecht haalde de voorbije week stevig uit op de transfermarkt. Michel Vlap, Samir Nasri en wellicht ook nog de jonge Nederlander Philippe Sandler van Manchester City. Wat verwacht je van hen?

Jacques Sys: “Dat zal nog moeten blijken. Ik vind het stuk voor stuk transfers met een vraagteken achter. Vlap komt van Heerenveen, de middenmoot in Nederland, en naar we vernemen is hij niet van de snelste. Nu goed, als hij maar de bal snel kan laten gaan, dat is belangrijker. Sandler heeft het voorbije seizoen amper gespeeld. Ook Nasri is een risico. Kan Kompany zo’n grillig karakter in het gareel houden? Als hij daar in slaagt én Nasri kan zijn oude niveau halen, dan heeft Anderlecht er een absolute meerwaarde bij. Uiteindelijk is Nasri nog maar 32. Ik ben wel benieuwd hoe ze dat middenveld gaan invullen: Trebel, Kums, Vlap, Nasri, Verschaeren… waar ga je die allemaal zetten? Nu goed, ik ga er van uit dat Kompany daar over nagedacht heeft voor hij die transfers deed. Hij zal wel vertrekken vanuit een systeem. Het wordt sowieso een nieuw Anderlecht en dat een extra piment geven aan onze competitie.”

“In de oefenmatch tegen Ajax (5-2 verlies) bleek dat de Brusselaars nog flink wat werk hebben. Kompany maakte zelf geen te beste beurt in zijn eerste optreden als speler, maar dat moeten we niet dramatiseren. Het waren zijn eerste speelminuten, tegen een sterke tegenstander, dan moet je niet verwachten dat het meteen top zal zijn. Bovendien zit een zeker nonchalance ingebakken in zijn spel. Wat mij meer zorgen zou baren als Anderlechtcoach is de veel te grote kern, die maar moeilijk afgeslankt geraakt. En dan moet er straks nog volk bijkomen…”

3) De Belgian Cats eindigden vijfde op het EK. Krijgen ze daarvoor een voldoende of niet?

Jacques Sys: “Het is toch wat teleurstellend. Ik denk dat veel volgers, en zij zelf ook, meer hadden verwacht. Maar het was de eerste keer dat ze met zoveel verwachtingen aan een toernooi begonnen en dan zie je dat zoiets voor verlamming kan zorgen. De eerste wedstrijd tegen Rusland was nochtans sterk, maar nadien sloeg de twijfel in de benen. Enkel Emma Meesseman en Kim Mestdagh bleven heel het toernooi op niveau. Bovendien stelt er zich stilaan een probleem Ann Wauters, die op haar 38ste nog moeilijk het vereiste niveau haalt. En de back-ups brachten evenmin genoeg om van een brede kern te kunnen spreken. In die zin was dit EK een nuttige ervaring, een stap achteruit om er straks weer twee vooruit te zetten. Uiteindelijk werd met die vijfde plek het beoogde ticket voor het olympische kwalificatietoernooi begin volgend jaar behaald, dat was het voornaamste doel. Missie geslaagd dus, maar zonder onderscheiding.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier