Einde contract en geen uitzicht op een nieuwe club: 14 voetballers in de vergetelheid

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Jupiler Pro League is weer op gang getrapt, zij het zonder een aantal vertrouwde gezichten. Spelers die einde contract zijn en niet meteen perspectief hebben op een andere werkgever. Voor sommigen dreigt het einde van hun profcarrière.

Vooral de twee degradanten van vorig seizoen maakten enkele bekende slachtoffers. Oud-Heverlee nam afscheid van Karel Geraerts (32), Wim Raymaekers (29) en Gunther Vanaudenaerde (30), terwijl Bergen geen nieuw voorstel deed aan Joachim Mununga (26), Mustapha Jarju (28) en Thomas Chatelle (33). Allemaal zoeken ze nog naar een club.

Maar ook bij onze topclubs werden enkele spelers bedankt voor bewezen diensten. Club Brugge liet Eidur Gudjohnsen (35), die vorige week nog aan de zijde van Lionel Messi mocht opdraven in een afscheidswedstrijd van zijn ex-Barcelonaploegmaat Deco, en Mémé Tchité (30) vertrekken.

Bij Zulte Waregem is geen plek meer voor Mbaye Leye (31). De Senegalees – de voorbije seizoenen toch goed voor 48 goals – wilde een contract voor meerdere seizoenen, Essevee wilde slechts één seizoen garanderen.

AA Gent gaf Frank Boeckx, vorig seizoen nochtans als titularis begonnen bij de Buffalo’s, zijn exitbon.

Er zijn ook spelers bij wie niet de leeftijd wel de blessuregevoeligheid (of gezondheid) clubs doet aarzelen. Zoals Jonathan Legear (27), Faris Haroun (28) of Anthony Van Loo (26).

Players4Contract

Om hun conditie te onderhouden in afwachting van een nieuwe werkgever kunnen spelers zonder club terecht bij Players4Contract, een initiatief dat spelersvakbond Sporta en de Pro League in 2012 opstartten, om in groepsverband te trainen en oefenwedstrijden af te werken. Slechts weinigen maken daar echter gebruik van.

De bekendste naam is wellicht Davy De Beule (ex-Lokeren, Gent en Roda JC). De meeste spelers zoeken zelf een tijdelijke oplossing. Zo traint Leye mee bij derdeklasser Oudenaarde, waar Stefan Leleu (ex-Zulte Waregem) trainer is. Veel zorgen maakt hij zich nog niet, liet de spits weten.

Vraag en aanbod

Net zoals clubs afwachten tot de laatste week van augustus, lijkt dat ook voor spelers zonder contract steeds meer het geval te worden. Een spel van vraag en aanbod: clubs hopen dat wanhopige spelers hun looneisen laten zakken, spelers hopen dan weer dat clubs in laatste instantie nog hun kern willen versterken of verbreden wanneer plan A niet lukt.

Ondertussen is het zoveel mogelijk in conditie blijven en nagelbijten. Voor voetballers als Geraerts, Chatelle en Gudjohnsen kan het immers zomaar het einde van hun profcarrière betekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier