En de spectaculairste ploeg was… Zulte Waregem

Zulte Waregem - KV Kortrijk, 11 mei 2019: 0-5 © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wie na het voetbalseizoen dieper graaft in de resultaten en klassementen komt vaak tot opvallende vaststellingen. Een overzicht, aan de hand van 10 cijfers.

5

Voor de zoveelste keer op rij pakte een club de titel nog vóór de laatste match van play-off 1, deze keer op de negende speeldag, toen KRC Genk een punt behaalde op Anderlecht (1-1).

1

Voor de zoveelste maal sinds de invoering van de play-offs bekleedden twee ploegen, KRC Genk en Club Brugge, de twee hoogste plaatsen na de heenronde, met Nieuwjaar, na de reguliere competitie én in de play-offs. Voor de tweede keer op rij (en voor de vijfde maal in tien play-offseizoenen) werd de club die na de heenronde, aan de winterstop en na 30 speeldagen aan de leiding stond ook kampioen.

102

Zoveel punten behaalden KRC Genk (52 op 75, 69 procent) en Club Brugge (50 op 75, 67 procent). Een evenaring van het recordaantal van de top twee, daterend van 2010/11 toen KRC Genk en Standard elk 51 punten sprokkelden. Genk en Club hielden elkaar ook in evenwicht qua aantal punten tegen play-off 1-teams in de reguliere en in de nacompetitie: elk 41 op 60.

57

Het aantal officiële matchen dat KRC Genk sinds eind juli 2018 afwerkte, zeven meer dan Club Brugge, Standard en KAA Gent. Geen enkele kampioen speelde ooit meer duels dan de nummers twee in de ranking qua aantal wedstrijden.

3,42

Zoveel goals werden er per match gescoord in play-off 2, het hoogste gemiddelde ooit in die vervloekte nacompetitie (in een formule van zes en tien matchen). Beduidend meer dan het gemiddelde in play-off 1 (2,83).

153

Het totaal aantal gescoorde doelpunten (voor en tegen) in de 40 duels van ‘spektakelploeg’ Zulte Waregem, een gemiddelde van liefst 3,83. Het hoogste sinds de invoering van de play-offs.

4

De plaats in het eindklassement van Antwerp FC. De beste prestatie voor een club in zijn tweede seizoen in de hoogste klasse sinds… KRC Genk in 1997/98 tweede werd (en het jaar erna zelfs al de titel veroverde). Dat belooft voor The Great Old.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier