Jacques Sys

En toen lag de trainer te snurken

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al 45 jaar in de journalistiek, diept iedere zondag een anekdote op uit zijn lange carrière.

Volgende dinsdag speelt Cercle Brugge tegen Excel. Mouscron. Het is een confrontatie tussen twee Duitse trainers: Bernd Storck en Bernd Hollerbach. Ook al waaiden er weinig Duitse trainers onze competitie binnen, zo’n botsing is niet nieuw. Het gebeurde voor het eerst op 11 maart 1976 toen RC Mechelen tegen FC Beringen uitkwam. Bij RC Mechelen, dat seizoen naar eerste klasse gepromoveerd, was Ernst Künnecke de trainer, hij zou in België een fraai parcours afleggen.

Bij Beringen stond Fritz Schollmeyer aan het roer. Hij was pas aangesteld als opvolger van de ontslagen Roger Van Haeren. De wedstrijd eindigde in een troosteloos 0-0-gelijkspel. Na afloop stelde de trainer zichzelf op de persconferentie aan de journalisten voor. Dat was ook nodig want niemand kende hem; hij had alleen bij clubs uit tweede en derde klasse gewerkt. Zoals Arminia Hannover, Bremerhaven 93, Bonner SC, Schweinfurt 05 en een rist andere verenigingen.

Een vreemd personage was het wel, die Schollmeyer. Kort na zijn intrede bij Beringen hadden we een interview met hem. In het Mijnstadion, kort na de middag. Zo was het afgesproken. Alleen: er viel geen Schollmeyer te bespeuren en er was ook niemand in het stadion te zien. Tot we de kleedkamer voorbij stapten en daar gesnurk hoorden. En warempel, Schollmeyer, alleen gekleed in een slip, lag daar op een bank te slapen. Hij verontschuldigde zich, maar was niet gegeneerd.

Zo kon Fritz Schollmeyer toch nog zijn verhaal doen. Hij had een contract van drie maanden en moest het in degradatienood verkerende Beringen redden. Schollmeyer vertelde dat hem dat wel zou lukken en dat hij eerder voor een aantal andere clubs nog de redder in nood was geweest. De Duitser was nergens bang voor. Hij had zelfs de nationale ploeg van Thailand getraind toen die gedurende drie maanden voor een stage in Duisburg neerstreek. Hij beschouwde zichzelf als een opbouwtrainer, maar ergerde zich dat er in Duitsland zo weinig geduld werd getoond. Voor zijn periode bij Beringen was hij een jaar werkloos geweest. In die periode volgde hij cursussen in enkele Oostbloklanden.

Fritz Schollmeyer zou er inderdaad in slagen Beringen in eerste klasse te houden. Maar een verpletterende indruk had hij niet gemaakt. Meer dan een voetnoot is hij in de geschiedenis van de Limburgse club niet geweest. Vandaag is Fritz Schollmeyer 97 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier